Cibule je jednou z nejvíce užívaných a nejoblíbenějších cibulovitých zelenin. Užívá se v mnoha výborných receptech nebo různých domácích „babských“ receptech na nachlazení, bolest v krku a další neduhy. Ovšem pokud tedy zrovna nedáváte celou cibuli do vývaru, musíte ji krájet, že ano? A právě při krájení vyvstane situace, kvůli které se mnoho lidí nechce cibulí zaobírat.
Když cibuli krájíte, malé částečky kyseliny, kterou obsahuje, jsou vypouštěny a vystřikovány do vzduchu. Tato kyselina je vysoce dráždivá pro měkké tkáně jako jsou otevřené rány nebo naše oči. Oči se poté brání slzami, kterými se snaží kyselinu dostat pryč.
Jak se před kyselinou chránit?
Nebojte, rozhodně vám nebudeme říkat, abyste si před obličej stavěli plexisklo velikosti metr krát metr nebo různé štíty a kdo ví co všechno ještě a všichni, kdo nosí brýle, ví, že ty také žádnou ochranu neposkytují. Ne, dnes vám představíme dvě metody, které by měli vaším očím ulevit.
- Zmrazit cibuli před krájením.
- Sklenice vody.
Když cibuli před krájením zmrazíte, tak tím zmrazíte i kyselinu, kterou obsahuje. Tím pádem, když cibuli rozřežete, kyselina zůstane pěkně vevnitř zeleniny, kam patří a vaše oči budou v bezpečí. Cibuli stačí dát do mrazáku na 15 minut, nemusí z ní být kus ledu, musí se dát krájet.
Sklenice vody se doporučuje postavit vedle cibule, když ji budete krájet. Voda má prý pohltit kapičky kyseliny, ovšem pokud si nejste touto metodou jistí, je možné ji zkombinovat s předchozí.
Další metody, jak neslzet u krájení cibule
Mnoho lidí doporučuje cibuli před krájením omýt studenou
vodou, nebo si také průběžně máčet ve studené vodě nůž. Pokud při krájení
cibule slzíte, může být i problém v noži, který používáte. Cibuli vždy
krájejte nožem s hladkou a ostrou čepelí, vroubkovaná čepel nebo tupý nůž
jsou pro vás v této situaci nepřítelem.