Vaječné skořápky jsou skutečným pokladem. Až 90% lidí je vyhazuje do koše, nevědí totiž, co léčí a jak je správně využít

Zdroj fotografie: PxHere.com

Jen málokdo nemá rád vajíčka a pokud jde o recepty, které tuto ingredienci obsahují, nedaly by se jistě ani spočítat. Pokud však jde o skořápky, ty většina lidí vyhazuje, případně je maximálně sbírá pro své nebo kamarádovy slepice jako doplňkový zdroj vápníku a jiných důležitých látek.

Skořápky je však opravdu škoda vyhazovat, protože vám ještě mohou různými způsoby posloužit. Tolik vápníku jako je v nich v žádné jiné přírodní formě nenajdete. Kromě vápníku však skořápky obsahují dvě desítky dalších látek, zejména minerálů, přičemž složením se skořápky blíží zubům.

Jak skořápky pro další níže uvedené účely správně připravit?

Ačkoliv jsou skořápky díky svému složení zdraví prospěšné, přece jen je potřeba před jejich vnitřním použitím dodržet tyto základní zásady:

  • skořápky po dobu alespoň 10 minut povařte (tento krok není nutný v případě, kdy se po tuto doba vařila vejce)
  • uvařené skořápky zbavte přebytečné vody, troubu si předehřejte na 150°C a po dobu 10 minut je při této teplotě sušte, rozprostřené na pečicím plechu
  • po vychladnutí skořápky rozemelte nebo roztlučte a prášek z nich uchovávejte v ledničce ve vhodné uzavíratelné nádobě.
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Proč jsou skořápky důležité pro naše zdraví

Pokud byste si mysleli, že používání skořápek vychází jen ze starých lidových tradic, byli byste na omylu, protože jejich účinnost potvrzují i odborné studie. Ukázalo se, že mají blahodárný vliv na celkové posílení organismu, správnou funkci štítné žlázy a růst kostí.

Dále také skořápky přispívají ke sníženi krevního tlaku a snižují hladinu nežádoucího špatného cholesterolu.

Níže vám ukážeme, jakým způsobem a za jakým účelem lze takto připravené skořápky využít.

Pro posílení zdraví

Abyste posílili své zdraví a využili výše uvedené účinky skořápek, užívejte připravený prášek denně, a to v množství od 1,5 do 3 čajových lžiček. Prášek můžete například rozmíchat v jogurtu.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pro ostřejší nože v kuchyňském robotu nebo mixéru

Pokud již delší dobu požíváte kuchyňský robot nebo mixér, může dojít ke ztupení nožů. Abyste jim vrátili ostrost, zmrazte část skořápek a poté je dejte do předmětného spotřebiče. Přidejte trochu vody a robot nebo mixér uveďte do chodu. Uvidíte, jak se tímto způsobem nože dobře nabrousí.

Pro výživu rostlin

Prášek ze skořápek můžete využít také jako hnojivo, protože vápník potřebují ke svému růstu i rostliny. Stačí jej smíchat se zeminou a uvidíte, jak se bude rostlinám dařit.