Vlašské ořechy jsou plné živin a zdravých tuků, ale jsou také citlivé na nesprávné skladování. Naučte se, jak to dělat správně.
„Správné skladování je důležité pro ochranu základní rostlinné omega-3 kyseliny alfa-linolenové (ALA) ve vlašských ořechách. Ve skutečnosti jsou vlašské ořechy jediným druhem, který poskytuje vynikající zdroj této esenciální mastné kyseliny (2,5 g/oz.), která je spojována s přínosy pro zdraví srdce, mozku a také s prevencí zánětů,“ informuje o nutnosti správného skladování web FruitsAndVeggies. Odkazuje se přitom i na kalifornské ministerstvo zemědělství.
Začněte s čistými a suchými vlašskými ořechy
Prvním krokem k efektivnímu skladování vlašských ořechů je zajistit, aby byly čisté a zcela suché. Jakákoli zbytková vlhkost totiž může vést k plísni nebo hnilobě.
- Jemně očistěte skořápky od nečistot a zbytků.
- Neměli byste je mýt, aby do nich nepronikla voda.
- Rozložte ořechy v jedné vrstvě na suchý povrch.
- Nechte je několik dní sušit na vzduchu v chladném, dobře větraném prostoru.
- Pravidelně je otáčejte, tím zajistíte rovnoměrné vysychání.
- Před dalším krokem by měly být skořápky dokonale suché.
Skladování vlašských ořechů ve skořápce
Pokud plánujete vlašské ořechy uchovávat delší dobu, skladujte je vždy ve skořápkách. Ty totiž fungují jako přirozená bariéra, která chrání jádra před světlem, vzduchem a vlhkostí.
- Vlašské ořechy uložte do vzduchotěsných nádob.
- Ty skladujte na chladném a tmavém místě, například ve spíži nebo ve skříni.
- Vyhněte se místům s vysokou vlhkostí nebo kolísáním teplot.
Vylouskané ořechy jsou náchylnější
Pokud jste vlašské ořechy již rozlouskli, musíte je ochránit před světlem a vzduchem. Pro jejich uskladnění používejte neprůhledné nádoby nebo ořechy před uzavřením do sáčků zabalte do hliníkové fólie. Tím zabráníte přístupu světla a minimalizujete oxidaci.
Ořechy můžete i zamrazit
„Pamatujte – skladování v chladu rovná se čerstvá chuť,“ upozorňuje magazín TimesOfIndia. A dodává: „V mrazáku obvykle vydrží až rok. Skvělá zpráva je, že se nemusí ani rozmrazovat. Můžete je jíst přímo.“