Vodu po vaření vajec nevylévat, na zahradě poslouží jako nakopávač rostlin k růstu

Naučte se využívat zbytky z kuchyně na zahradě, usnadněte si práci a ušetřete peníze. Tuto zálivku vaše rostliny ocení v průběhu celého roku. Vyzkoušejte také tento geniální trik.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Nemusíte kupovat drahé speciální prostředky plné nebezpečných chemických látek, abyste svým rostlinám dodali dávku potřebných živin. Na dosah ruky máte mnohem ekonomičtější a ekologičtější řešení. K hnojení rostlin na zahradě můžete využívat zbytky z kuchyně. Nejenže jimi prospějete zasazeným rostlinám, ale taky snížíte množství vyprodukovaného odpadu ve vaši domácnosti.

Výhody používání vody z vajec

Vejce jsou oblíbeným jídlem mnoha lidí. Jsou velmi chutná, a navíc obsahují celou řadu živin a stopových prvků prospěšných nejen pro lidské zdraví, ale taky pro rostliny. Pokud se rozhodnete uvařit vejce natvrdo, namísto toho, abyste vodu vylili do dřezu, přelijte ji do nádoby a nechte vychladnout. Za pár korun tak máte doma připravené vynikající hnojivo.

Proč používat vodu z vajec

Voda, ve které jste vařili vejce, obsahuje vysoký podíl vápníku, což je jeden ze stavebních prvků nezbytných pro správný vývoj a růst rostlin. Touto zálivkou můžete jejich růst stimulovat a podpořit i vývoj kořenového systému. Zalijte jí především rajčata, lilky, saláty, třešně nebo jabloně a kvetoucí keře, které upřednostňují zásadité prostředí.

Jak využít vodu po vaření vajec iZdroj fotografie: Depositphotos

Na co si dát pozor

Neměli byste však zapomínat, že tato zálivka nebude vyhovovat kyselomilným rostlinám. Jedná se především o azalku, rododendrony, hortenzie, magnólie, jahody, okurky nebo borůvky. Jim byste vodou z vajec jen přitížili. Měli byste se vyhnout také kombinování této vody s jinými druhy hnojiv, protože přesycení živinami rostliny obecně velmi špatně snáší.

Jak používat vaječné skořápky

Vaječné skořápky vám mohou posloužit jako základ pro výrobu hnojiva nebo směsi na ochranu rostlin proti škůdcům. Pokud je rozemelete a promícháte s půdou v záhonech, zlepšíte její strukturu a zvýšíte okysličení. Takto můžete záhon ošetřit a připravit před výsadbou rostlin, které preferují zásadité prostředí. Rozdrcené kousky skořápek pak na vašich záhonech vytvoří přírodní bariéru, přes kterou se slimáci a šneci k vaší úrodě jen tak nedostanou.

Jak využíváte vaječné skořápky vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články