Pokud chcete kvalitně pohnojit své pokojové rostliny, nemusíte spoléhat na hnojiva z obchodu. Skvěle pomůže i voda po vaření vajec.
Abychom plně pochopili potenciál vaječné vody, musíme nejprve proniknout do vlastností vaječných skořápek, jak píše web iReceptář. Vaječné skořápky totiž rozhodně nejsou pouhým kuchyňským odpadem, ale pokladnicí mikroživin – především vápníku. Ale lze v nich najít i zinek, železo, fosfor, měď, mangan, chrom a fluor.
Proč je voda z vajec pro rostliny přínosem
Rostliny, stejně jako lidé, prospívají díky vyvážené stravě a vápník je důležitou součástí této nutriční rovnováhy. V půdě pomáhá udržovat hladinu pH a „dodává“ rostoucím rostlinám základní živiny. „Většina rostlin dává přednost mírně kyselému až neutrálnímu pH půdy, které jim poskytuje ideální prostředí pro vstřebávání živin.
Přirozená forma vápníku obsažená ve vaječných skořápkách se při vaření rozpouští ve vodě, takže je tím hezky vybalancujete, když pak tuhle vodu dáte rostlinám,“ napsala nám pro redakce paní Marta K. z Brna, která nás na tenhle nápad přivedla.
Použije vodu po vaření vajec
Nejlepším způsobem, jak vápník ze skořápek „vyextrahovat“ je chvíli je povařit. Tento proces zajistí, že se vápník vyluhuje do vody a je tak pro rostliny snadno dostupný. Až tedy budete příště vařit vejce, dvakrát si rozmyslete, než vodu vyhodíte. Místo toho ji nechte vychladnout na pokojovou teplotu a máte hotovo. Tenhle silný roztok bohatý na živiny je okamžitě připravený k výživě pokojových rostlin, jak píše web MagazínPlus. Ředit ho nemusíte.
Proč to pomáhá
Vápník obsažený ve vaječné vodě podporuje silnější kořenový systém a zdravější růst rostlin. Ty jsou poté mnohem odolnější vůči chorobám a škůdcům. A podle mých zkušeností také rostliny vyživované vodou z vajec účinněji zadržují vodu, což snižuje četnost zalévání. A vylepšené pH půdy jim rovněž usnadňuje lepší absorpci dalších základních živin.
A jako bonus také minimalizujete odpad, který v domácnosti produkujete. Více o využití vápníku z vaječných skořápek psali Chalupáři-Zahrádkáři zde.