Poklad, který mnozí vyhazují: Skořápky vlašských ořechů nabízí jako hnojivo vše, co marně hledáme u drahých prostředků

Je čas louskání ořechů. Jejich skořápky však rozhodně nepatří do odpadu. V domácnosti mohou ještě prospět mnoha způsoby.

i Zdroj fotografie: Freepik / Depositphotos
                   

Ořechy jsou nedílnou součástí lidského jídelníčku – nebo by alespoň měly být. Ceněny jsou především pro přítomnost omega 6 a omega 3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat „špatný“ cholesterol (LDL) v krvi a zároveň také zvyšují „dobrý cholesterol“ (HDL). A nechybí v nich ani hořčík, železo, fosfor, měď, draslík, selen, zinek, mangan nebo třeba vápník. A samozřejmě také vitamíny C, D a E, ale i skupiny B a vlákninu, která přispívá ke správnému trávení. Ovšem velké množství pozitivně působících látek obsahují i jejich skořápky.

Drenážní vrstva ze skořápek

Hodí se tedy kamkoliv, kde lze jejich vlastnosti plně využít – a to nejlépe tím, že se budou moci tyto živiny pomalu vyluhovat do vody nebo do půdy, a tím vlastně vyživovat rostliny. Vytvořit z nich lze například drenážní vrstvu na spodní straně květináče. Skořápky stačí trochu podrtit a jednoduše je na dno nasypat místo keramzitu.

Mulčování skořápkami ořechů

Velmi dobře se tento materiál hodí i jako ochranná vrstva alias mulč na zeminu v květináčích. Pomůže tu totiž udržet vlhkost a zároveň zabrání růstu nejrůznějších plísní, které se objevují hlavně v zimním období. Látky přítomné ve skořápkách totiž proti těmto patogenům působí.

Skořápky vlašských ořechů jako hnojivo iZdroj fotografie: Depositphotos

Ořechové skořápky jako hnojivo

A v neposlední řadě lze tyto poklady přírody také použít jako hnojivo. Buď je lze nadrtit na menší kousky a rozsypat v blízkosti rostlin, které potřebují výživu, anebo je lze přetvořit v mnohem rychleji působící hnojivo. Toho docílíte poměrně snadno jejich spálením. Vzniklý popel se pak vlastnostmi rovná tomu dřevěnému.

Jak skladovat ořechy

Ořechy, jako takové je však třeba také správně uložit. Ořechy můžete skladovat ve skořápce nebo vyloupané. Obojí však má svá specifika

Ořechy ve skořápce

Pokud je kupujete, bývají většinou suché, ale jestli je sbíráte na zahradě, musíte je důkladně usušit, jinak budou plesnivět. Za slunečného počasí se nejlépe suší v lískách v jedné vrstvě. Když je sychravo, ořechy sbírejte co nejčastěji a sušte je na dobře větrané půdě, nebo v místnosti rozložené na savém papíru či na velkých sítech, ideálně blízko zdroje tepla.

Skořápky vlašských ořechů jako hnojivo iZdroj fotografie: Depositphotos

Suché ořechy poznáte vyloupnutím jádra, slupka je zcela zaschlá. Pak je můžete sesypat do síťovaných nebo papírových pytlů a zavěsit v chladné, dobře větrané místnosti, půdě, stodole a podobně.

Na co si ještě dát pozor

Máte-li na zahradě lísku, platí stejný postup, ale lískové ořechy se suší mnohem snáz než vlašské. Ořechy v obchodech jsou již usušené a také jich kupujete většinou menší množství. V takovém případě tedy můžete ke skladování využít vzduchotěsné nádoby a uložit je do chladné spíže do temna.

Z tohoto odpadu si lze vyrobit i DIY lodičky ze skořápek z vlašských ořechů (opravdu levně a rychle)

Jak používáte skořápky ořechů v domácnosti vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články