Vyhazovat slupky od melounu by byla velká škoda, na zahradě totiž ještě mohou najít velmi dobré využití, které ochrání vaše plodiny.
Meloun vodní běžně během léta kupujeme v obchodech, ale lze ho pěstovat i na zahradě. Jde o tykvovitý plod lubenice obecné (Citrullus lanatus) a obvykle z něj konzumujeme jen červenou dužinu. To je ovšem škoda – i jeho slupka má mnohá použití. Lze ji uplatnit na zahradě nebo z ní připravit lahodnou delikatesu.
Slupky od melounu proti slimákům
Pokud na zahradě bojujete s nenáviděnými škůdci, jako jsou například slimáci, můžete na ně vyzrát právě s pomocí slupek od melounu. Je to opravdu jednoduché – jejich vůně totiž slimáky značně láká. Takže pokud je rozprostřete na záhonky, velmi rychle se k nim slimáci stáhnou. Ráno je pak stačí jen posbírat a máte hotovo.
O něco účinnější past získáte, pokud necháte slupku s polovinu melounu tak, aby z něj vznikla jakási miska. Tu poté zapusťte do země a napusťte ji pivem. I pivo totiž slimáky dokáže skvěle nalákat. A buď se v něm utopí nebo je opět ráno můžete vysbírat a zlikvidovat podle libosti.
Originální marmeláda z kůry melounu
Mohlo by se stát, že zelená slupka od melounu je jen bezcenný odpad, ale ve skutečnosti je to ideální produkt pro výrobu lahodné marmelády. A postup je velmi jednoduchý. Co budete potřebovat?
- 1 kg slupek z melounu
- 1 citron
- 1,5 kg cukru
- 1,5 lžičky jedlé sody
- vanilka podle chuti
Kůru nakrájejte nožem na malé kostky a ujistěte se, že všechny kousky jsou přibližně stejně velké. Poté do středně velkého hrnce nalijte 5 šálků teplé vody a přidejte jedlou sodu. Poté dovnitř vložte nakrájené kousky kůry melounu a to tak, aby byly zcela ponořeny. V tomto roztoku nechte slupky máčet 5 až 6 hodin. Poté vše propláchněte pod studenou vodou. Poté připravte cukrový sirup – budete potřebovat 3 hrnky vody a 0,5 kg cukru.
Dohotovte marmeládu z melounové kůry
Kůrky namočte do horkého sirupu, přiveďte k varu a nechte 15 minut vařit. Poté hrnec sundejte z plotny, přikryjte pokličkou, zabalte do ručníku tak, aby bylo chladnutí co nejpomalejší, a nechte 8 až 10 hodin louhovat. Poté sirup znovu přiveďte k varu a vařte, dokud nebudou kůrky zcela průhledné. Nakonec přidejte do hrnce zbývající cukr, citronovou kůru a vanilku a znovu vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí.
Rychlá marmeláda z melounové kůry
Vyzkoušet ovšem můžete i o něco rychlejší recept. Budete potřebovat tyto ingredience:
- 0,5 kg kůry z melounu
- 0,5 kg citrusů (grapefruit, pomeranč, citron)
- kůra z jednoho pomeranče;
- 1 kg cukru
- 60 gramů želatiny
Kůru nasekejte a poté rozmixujte. Šťávu z citrusů vymačkejte do sklenice. Potřebujete alespoň 3 sklenice tekutiny, takže šťávu můžete v případě potřeby také smíchat s vodou, abyste získali požadovaný objem. Přidejte melounové pyré a cukr a vařte na mírném ohni asi hodinu. Nezapomeňte pyré stále míchat, aby se nepřipálilo. Želatinu rozpusťte ve vodě a přidejte do hrnce. Zároveň můžete přidat pomerančovou kůru. Nakonec marmeládu přiveďte k varu a nechte vychladnout.