Slupky od melounu nikdy nevyhazujte: Do kompostu se sice nehodí, za to ale umí zatočit s každou havětí a ochrání vaši zahrádku

Vyhazovat slupky od melounu by byla velká škoda, na zahradě totiž ještě mohou najít velmi dobré využití, které ochrání vaše plodiny.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Meloun vodní běžně během léta kupujeme v obchodech, ale lze ho pěstovat i na zahradě. Jde o tykvovitý plod lubenice obecné (Citrullus lanatus) a obvykle z něj konzumujeme jen červenou dužinu. To je ovšem škoda – i jeho slupka má mnohá použití. Lze ji uplatnit na zahradě nebo z ní připravit lahodnou delikatesu.

Slupky od melounu proti slimákům

Pokud na zahradě bojujete s nenáviděnými škůdci, jako jsou například slimáci, můžete na ně vyzrát právě s pomocí slupek od melounu. Je to opravdu jednoduché – jejich vůně totiž slimáky značně láká. Takže pokud je rozprostřete na záhonky, velmi rychle se k nim slimáci stáhnou. Ráno je pak stačí jen posbírat a máte hotovo.

O něco účinnější past získáte, pokud necháte slupku s polovinu melounu tak, aby z něj vznikla jakási miska. Tu poté zapusťte do země a napusťte ji pivem. I pivo totiž slimáky dokáže skvěle nalákat. A buď se v něm utopí nebo je opět ráno můžete vysbírat a zlikvidovat podle libosti.

Originální marmeláda z kůry melounu

Mohlo by se stát, že zelená slupka od melounu je jen bezcenný odpad, ale ve skutečnosti je to ideální produkt pro výrobu lahodné marmelády. A postup je velmi jednoduchý. Co budete potřebovat?

  • 1 kg slupek z melounu
  • 1 citron
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 lžičky jedlé sody
  • vanilka podle chuti
iZdroj fotografie: Pixabay

Kůru nakrájejte nožem na malé kostky a ujistěte se, že všechny kousky jsou přibližně stejně velké. Poté do středně velkého hrnce nalijte 5 šálků teplé vody a přidejte jedlou sodu. Poté dovnitř vložte nakrájené kousky kůry melounu a to tak, aby byly zcela ponořeny. V tomto roztoku nechte slupky máčet 5 až 6 hodin. Poté vše propláchněte pod studenou vodou. Poté připravte cukrový sirup – budete potřebovat 3 hrnky vody a 0,5 kg cukru.

Dohotovte marmeládu z melounové kůry

Kůrky namočte do horkého sirupu, přiveďte k varu a nechte 15 minut vařit. Poté hrnec sundejte z plotny, přikryjte pokličkou, zabalte do ručníku tak, aby bylo chladnutí co nejpomalejší, a nechte 8 až 10 hodin louhovat. Poté sirup znovu přiveďte k varu a vařte, dokud nebudou kůrky zcela průhledné. Nakonec přidejte do hrnce zbývající cukr, citronovou kůru a vanilku a znovu vařte, dokud se cukr úplně nerozpustí.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Rychlá marmeláda z melounové kůry

Vyzkoušet ovšem můžete i o něco rychlejší recept. Budete potřebovat tyto ingredience:

  • 0,5 kg kůry z melounu
  • 0,5 kg citrusů (grapefruit, pomeranč, citron)
  • kůra z jednoho pomeranče;
  • 1 kg cukru
  • 60 gramů želatiny

Kůru nasekejte a poté rozmixujte. Šťávu z citrusů vymačkejte do sklenice. Potřebujete alespoň 3 sklenice tekutiny, takže šťávu můžete v případě potřeby také smíchat s vodou, abyste získali požadovaný objem. Přidejte melounové pyré a cukr a vařte na mírném ohni asi hodinu. Nezapomeňte pyré stále míchat, aby se nepřipálilo. Želatinu rozpusťte ve vodě a přidejte do hrnce. Zároveň můžete přidat pomerančovou kůru. Nakonec marmeládu přiveďte k varu a nechte vychladnout.

Jak využíváte slupky z melounu vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články