Na domácí nic nemá: Z úrody rajčat lze udělat i 50 sklenic chutné omáčky

Domácí rajčatová omáčka najde uplatnění při přípravě špaget, na pizze nebo třeba ke grilování. Její příprava není složitá a zvládne ji každý.

i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Chuťově výrazná a aromatická omáčka z rajčat a paprik se velmi rychle stane univerzálním doplňkem vaší spíže. Připravíte ji snadno a spotřebujete přitom veškerou zralou zeleninu. I když se skvěle hodí k těstovinám, její kulinářský potenciál tím rozhodně nekončí, skvěle ochutí i rýži, brambory, maso a ryby.

Jak na přípravu domácí omáčky

Než se pustíte do výroby této lahodné omáčky, budete potřebovat následující ingredience:

  • 2 kg rajčat
  • 500 g paprik
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce bazalky
  • 1 lžička uzené sladké papriky
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 3 lžíce cukru
  • 1 lžička soli
  • 3 lžičky octa

Začněte nastrouháním rajčat na struhadle s velkými otvory. Odstraňte slupky a nastrouhaná rajčata propasírujte přes jemné síto přímo do hrnce na vaření. Cibuli a papriku nakrájejte na malé kostičky. Poté v pánvi rozehřejte malé množství rostlinného oleje a osmahněte na něm cibuli nakrájenou na kostičky, dokud lehce nezezlátne. Přidejte nadrobno nakrájený česnek a společně smažte asi 2 minuty. Tuto směs vyjměte a dejte stranou.

Smažení paprik jako důležitý krok

V téže pánvi rozehřejte další rostlinný olej a osmahněte papriky, dokud nezměknou. V mixéru mezitím rozmixujte osmaženou papriku a cibuli na pyré, dokud nebude směs hladká a dobře propojená. Po této fázi smíchejte pyré z paprik a cibule s rajčatovým základem v hrnci. Přidejte sušené koření a dobře zamíchejte.

Jak vyčistit připálenou pánev jedlou sodou iZdroj fotografie: Depositphotos
Jedině zralá rajčata vykouzlí při zavařování onu žádoucí paletu chutí a vůně

Hrnec postavte na sporák a přiveďte omáčku k varu. Podle chuti přidejte sůl a cukr. Dobře promíchejte a nechte vše vařit odkryté na mírném ohni, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Nakonec do omáčky vmíchejte ocet. Opět ji přiveďte k varu a poté ji přelijte do sterilizovaných sklenic. Sklenice pevně uzavřete víčky.

Chlazení a skladování domácí omáčky

Po vychladnutí omáčky skladujte uzavřené sklenice v chladné a tmavé spíži nebo ve sklepě. Tady bez problémů vydrží i po dlouhé zimní měsíce.

Aby ani jedno jediné rajče z vaší letošní úrody nepřišlo nazmar, musíte vše včas zpracovat – třeba do podoby chutné omáčky iZdroj fotografie: Pixabay
Aby ani jedno jediné rajče z vaší letošní úrody nepřišlo nazmar, musíte vše včas zpracovat – třeba do podoby chutné omáčky

Kulinářská všestrannost rajčatové omáčky

A kde tuto báječnou pochoutku využít. Možných uplatnění je hned několik.

  • Omáčka na těstoviny: Ať už se jedná o špagety, fettuccine nebo lasagne, tato omáčka dodá vašim italským pokrmům bohatou a výraznou chuť.
  • Rýže a obiloviny: Omáčkou pokapejte misku dušené rýže, quinoy nebo kuskusu.
  • Bramborová poleva: Tato omáčka zvýrazní chuť pečených brambor nebo bramborové kaše.
  • Maso a ryby: Omáčku můžete použít jako základ nebo zálivku k masům, jako je kuřecí nebo hovězí, a dokonce i k rybím pokrmům.
  • Pizza: Rozetřete ji jako základní omáčku a zažijete příval chutí při každém soustu.

Hledáte další zajímavé recepty? Vyzkoušet můžete i oblíbený pražský způsob nakládání okurek.

Nakládané okurky výborné a jednoduché (stačí jen vyzkoušet)

Jak zpracováváte úrodu rajčat vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články