Už žádná tvorba námrazy v mrazáku: Jedlá soda, glycerin a olej jsou pomocníci, kteří nás na dlouhou dobu ušetří rozmrazování

Když se v mrazíku tvoří led, zmenší se tím využitelný skladovací prostor, a také stoupne spotřeba tohoto přístroje. Zabraňte tomu.

i Zdroj fotografie: Depositphotos / Kapitánka Nemo / Creative Commons / CC BY-SA
                   

Jednoduché postupy dokážou zabránit tvorbě ledu v mrazáku .stačí je jen aplikovat správně. A nemusíte se bát – žádnou chemii si do blízkosti potravin zvát nemusíte. Naopak, vystačíte si se zcela přírodními prostředky.

Správné odmrazení je důležité

Bohužel předtím, než k těmto krokům přistoupíte, musíte mrazák na aplikaci prostředků, které zabrání námraze, řádně připravit. Pro začátek vyjměte z mrazničky všechny uložené potraviny a uložte je do ledničky nebo třeba do chladicího boxu. V zimě (při teplotách pod nulou) je pak možné uložit obsah mrazáku i na balkon. Poté odpojte mrazák od napájení a otevřete jej. Před dvířka postavte misku nebo jinou nádobu a dobře vše obložte utěrkami – voda z tajícího ledu se vám tak nebude rozlévat po podlaze.

Počkejte, až roztaje všechen led. V závislosti na tloušťce ledu to může trvat až několik hodin. Můžete tomu samozřejmě pomoci různými způsoby. Je například možné do mrazničky vložit plechy s horkou vodou. Silné krusty ledu je též možné posypat solí, případně si můžete vzít do ruky fén a nechat tavit led s jeho pomocí. Poslední možnost je sice nejrychlejší, ovšem náročná na váš osobní čas. Fén totiž rozhodně nemůžete položit do mrazničky a nechat jen tak běžet.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Co udělat v mezičase

Zatímco led taje, vyjměte ze spotřebiče všechny zásuvky a police a dejte pozor, abyste je přitom nepoškodili. Drží-li je někde led, raději chvíli počkejte. Poté z nich pod proudem teplé vody odstraňte nahromaděný led a spolu s ním i případné nečistoty. Na závěr je můžete omýt jarem nebo octem.

Jak vyčistit vnitřek mrazáku

Jakmile bude všechen led pryč, tak už máte skoro hotovo. Nejdříve umyjte vnitřek mrazničky – k ruce si vezměte nejlépe teplou vodu a hadřík z mikrovlákna nebo papírové utěrky. Pro dezinfekci se vám bude hodit ocet nebo prostředek na mytí nádobí. Nakonec osušte a otřete vnitřek mrazničky, tak, aby byla dokonale suchá. Teprve poté můžete aplikovat šikovné odmrazovací prostředky, které zabrání tvorbě námrazy.

Jedlá soda proti námraze

Než mrazák znovu zaplníte, věnujte několik minut aplikaci odmrazovacích prostředků. Velmi oblíbená je například jedlá soda – stačí rozmíchat několik lžic v šálku vody a vzniklou tekutinou poté otřít všechny povrchy mrazáku. Led se bude tvořit mnohem pomaleji.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Pomůže i glycerin a olej

Rovněž je možné celý mrazák vytřít glycerinem. I ten zabrání tvorbě námrazy. A jako poslední lze doporučit i obyčejný rostlinný olej. I jeho tenká vrstvička postačí k tomu, aby byl vnitřek mrazáku mírně mastný a kluzký, což spolehlivě odpudí tvorbu jakéhokoli ledu. Svůj mrazák budete moci díky tomu odmrazovat méně často a ve výsledku tak ušetříte čas i energie.

Jak často odmrazujete svůj mrazák vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
111 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články