Aby vám třešně a višně i příští rok hojně plodily, musíte jim právě teď dodat tu správnou výživu. Pokud budete příliš otálet, nepochodíte.
Vegetační období končí a je čas připravit třešně na bohatou úrodu v příštím roce. Web RHS uvádí, že „existují dva hlavní typy třešní: běžné třešně (Prunus avium), které jsou chutné, sladké a nejlépe se jim daří na sluníčku, a višně (Prunus cerasus), které jsou vynikající spíše pro vaření a dobře rostou na slunci nebo v částečném stínu.“ Hnojit však můžete oba typy stejně.
Proč hnojit třešně v listopadu
Hnojení v pozdním podzimu umožňuje ovocným stromům vstřebat živiny, které je posílí během vegetačního klidu a poskytnou jim nezbytnou energii při zahájení jarního růstu. To je obecně známý fakt. Správná výživa navíc posiluje jejich imunitní systém, pomáhá jim odolávat chladu a podporuje vývoj pupenů. Na jaře je hnojení také možné, ale nebude už mít takový efekt.
Organická hnojiva pro třešně a višně
Organická hnojiva nabízejí pomalu se uvolňující živiny, které při svém rozkladu nadále obohacují půdu. Zde jsou tři skvělé volby:
- Kompostovaný hnůj: Kolem stromu rozprostřete přibližně 8 kg hnoje na metr čtvereční a lehce jej vmíchejte do půdy.
- Dřevěný popel: Použijte asi 250 g na metr čtvereční.
- Kostní moučka: Použijte 50 gramů na metr čtvereční a lehce ji zapravte do vrchní vrstvy půdy.
Po aplikaci organických hnojiv pokryjte půdu vrstvou mulče, například slámy, rašeliny nebo borového jehličí. Tím ochráníte kořeny a zachováte u nich tolik potřebnou vlhkost.
Minerální hnojiva pro třešně a višně
Možné je ale samozřejmě vsadit i na minerální hnojiva. Skvělý je především superfosfát s vysokým obsahem fosforu (rozpusťte 300 gramů v 10 litrech vody a aplikujte 60 ml tohoto roztoku na metr čtvereční) a sulfát železa, který chrání stromy před škůdci a chorobami (aplikujte jako listový postřik jednou denně ráno po dobu pěti dnů).
Kdy prořezávat třešně a višně
Hnojení je u obou druhů těchto peckovin stejné. Ale co řez? Odborníci z webu Plantura k tomu říkají toto: „Na rozdíl od většiny ostatních ovocných stromů, které se obvykle prořezávají na konci zimy, je pro třešně vhodnější letní prořezávání (klidně ihned po sklizni). Letní řez u třešní omezuje jejich příliš bujný růst, který je pro ně typický. Naopak višně je lepší prořezat v zimě. Ideálním obdobím je doba od listopadu do března.“