5 tajemství úrodné zahrady, která dává maximální úrodu rok co rok – nahlédněte do poznatků předků a inspirujte se

Pokud se chcete každý rok těšit z maximální sklizně na vaší ovocné i zeleninové zahradě, pak vsaďte na několik jednoduchých pravidel.

Zdroj fotografie: Alamy, iStock

Dokonale úrodná zahrada je snem každého zahrádkáře. A co udělat pro to, aby se tento sen stal nezpochybnitelnou skutečností? V zásadě stačí nechat působit přírodu – ovšem tím správným způsobem. Důležité je správné hnojení půdy, ale i optimální rotace plodin či hýčkání prospěšných živočichů.

Střídání plodin na záhonech

Jen málokteré rostliny snesou pěstování po několik let na témže místě. Mezi světlé výjimky patří například například rajče, jahodník, paprika nebo fazol obecný. Většina jiných druhů zeleniny však vyžaduje pravidelné střídání pozemku, na kterém jsou pěstovány. Pro orientaci použijte tento vzorec:

  • Brukvovitá zelenina – na stejný záhon je nesázejte dříve než za 5 let.
  • Fazole, okurka, česnek – doporučená pěstební přestávka je 3 roky.
  • Cibule, pórek – na stejný záhon je v žádném případě nesázejte dříve než za 2 roky.
  • Řepa a vodnice – doporučená pěstební přestávka je u těchto druhů zeleniny 4 roky.
  • Běžná kořenová zelenina – doporučená přestávka mezi výsadbou je 4 roky (celeru ovšem stačí pouze 2).

Používejte osvědčené zelené hnojení

Chcete dodat živiny do půdy zcela přirozeným způsobem? Pak vsaďte na tzv. zelené hojení. Ale pozor, pěstované rostliny nesmí pocházet ze stejné čeledi, jako je hlavní plodina, kterou chcete příští rok na záhonku pěstovat. A po jakých rostlinách sáhnout? Skvěle se osvědčuje:

  • žito, oves, hořčice, jetel, lupina, ředkev olejná – jde o hnojení vhodné pro pěstování brambor, lilků, cuket, dýní, paprik a okurek.
  • řepka jarní, hrách, vikev, hořčice, ředkev olejná – vhodné pro kultivaci řepy, mrkve a fazolí,
  • řepka jarní, ředkev, hořčice – ideální pro pěstování kukuřice.
Zdroj fotografie: Depositphotos

Zabraňte utužení půdy na záhonech

Máte záhon, na kterém nechcete letos nic pěstovat? Pak ho rozhodně nenechávejte ležet ladem. Nejenom, že by se vám na něm rozmohly nejrůznější plevely, ale došlo by také ke slehnutí a utužení půdy. Tomu lze opět zabránit použitím zeleného hnojiva. Skvělými druhy pro tento účel jsou: žito, oves, vojtěška, vikev, směs vikve a ovsa, vikev s žitem, řepka, hořčice, jetel nebo hořčice s luskovinami.

Hýčkejte si užitečné žížaly

Ale jen prohnojení organickou hmotou nestačí – někdo ji musí také zpracovat. V našich podmínkách jsou přeborníky v tomto oboru jednoznačně žížaly. Takže pokud jich na zahradě nemáte dost, pořiďte si vhodnou násadu. Rostlinám rozhodně nijak neškodí – to je jen starý a dávno vyvrácený mýtus.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Zabraňte rozmnožení škůdců

Pokud se na některém záhoně v minulém roce vyskytly choroby nebo škůdci, pak se nespoléhejte na to, že s příchodem zimy definitivně zmizeli – obvykle tomu totiž bývá přesně naopak. Můžete použít chemické přípravky nebo nechat jeden rok půdu takříkajíc ladem a zasít do ní vhodné plodiny, které si s chorobami i škůdci skvěle poradí.

A jaké to jsou? Čelní místo rozhodně zaujímá hořčice a ředkev olejná, ovšem vsadit lze i na měsíček lékařský, lupinu (vlčí bob mnoholistý) nebo svazenku. A možné je použít také „léčivé směsi“, například jetel s příměsí měsíčku lékařského nebo směs vikve a řepky. Uvidíte, že se během příštího roku problémy vaší zahradě vyhnou.

Jaké máte zkušenosti se střídáním plodin nebo s výsadbou zeleného hnojiva?