Aby byly vaše stromy perfektně chráněny před rozmary počasí, měli byste jim věnovat správně namíchaný vápenný nátěr.
Jarní období s sebou přináší výrazné teplotní výkyvy, které mohou mít na stromy zásadní vliv. Tyto teplotní výkyvy často vedou ke vzniku mrazových trhlin, které vytvářejí pro stromy nebezpečnou situaci, zejména pokud na jedné straně kmene panují teploty nad bodem mrazu, zatímco druhá strana zůstává pod ním, jak informuje web iReceptář.cz. Pomoci může bělení.
Účinky slunečního úpalu
Mrazové trhliny mohou způsobit poškození tkání stromů a jedním z nejvýznamnějších důsledků je podle informací z webu Ukr.Media spálení sluncem. „Tento proces začíná změnou barvy kůry stromu. Kůra v postižené oblasti se může jevit jako propadlá a odbarvená. Postupem času se na povrchu kůry začnou objevovat malé praskliny a trhliny, které nakonec vedou k odumření kůry a jejímu odloučení od podkladového dřeva,“ napsal nám sadař Milan K. ze Zlatých Hor.
„Následky spálení sluncem se nemusí projevit okamžitě, ale až za několik týdnů nebo dokonce měsíců. Tyto trhliny v kůře slouží jako vstupní místo pro dřevokazné houby, a jakmile je strom oslaben takovým stresem, stává se také hlavním cílem pro dřevokazný hmyz,“ dodává ještě.
Ochrana mladých stromů bělením
Já, stejně jako můj táta i děda, proto každý podzim stromy bílím. Tradiční postup bělení kmenů stromů slouží jako účinná ochrana proti mrazovým trhlinám a slunečnímu úpalu (a jako bonus také likviduje všechny škůdce a patogeny, kteří se na podzim usadili v kůře). Mně se osvědčila je směs připravená z čerstvě hašeného vápna, někdy obohacená hlínou a příležitostně olejem pro zlepšení přilnavosti. Směs by měla mít konzistenci podobnou husté smetaně.
- Začněte přípravou směsi na bělení. Čerstvě hašené vápno je pro tento proces klíčové. Smíchejte ho s jílem pro zvýšení přilnavosti a případně i s malým množstvím oleje.
- Abyste zajistili účinnost obílení, ujistěte se, že je kmen stromu suchý a že teplota během nanášení směsi neklesne pod bod mrazu.
- Pro ještě lepší účinek můžete přidat síran měďnatý podle osvědčeného postupu od redaktorky magazínu Chalupáři-Zahrádkáři.