Blahodárná hnojiva k podpoření růstu plodin na zahrádce

                   

Pokud rádi zahradničíte, jistě máte před svým domkem prostor, kde se seberealizujete. Aby vaše očekávaná úroda byla co nejhojnější a nejkvalitnější, je potřeba si o ni dobře starat. Kromě zálivky je vhodné pěstované plodiny i čas od času hnojit. Hnojiva si můžete vyrobit jednoduše i doma z čistě přírodních produktů.

Jaké metody hnojení jsou nejúčinnější?

Mezi velice efektivní možnosti, jak hnojit plodiny na zahrádce, můžeme zařadit:

  • Roztok kyseliny borité: k hnojení smíchejte kyselinou boritou s vodou v poměru 1:1, do roztoku je možné přidat i trochu manganistanu draselného, který ochrání rostliny před chorobami, které by nemusely zvládnout.
  • Mléko: hnojivo zhotovíte smícháním sklenice mléka, jednoho a půl mililitru jódu, lžičky močoviny s deseti litry vody. Nejvhodnější je voda dešťová, nebo odstátá. Směs řádně promíchejte a přelijte do rozprašovače. Pěstované plodiny pak kropte zhruba 1 x za deset dní. Rostlinám doplníte touto aplikací potřebný vápník a sodík. Zejména rajčatům hnojivo s mlékem svědčí.
  • Kopřiva: seč je kopřiva plevel, má široké využití nejen v kuchyni, ale i při hnojení zahrádky. Plodinám dodá železo a další vitamíny a minerály. Natrhejte co nejvíce kopřiv, umístěte je do většího sudu a napusťte do něj nejlépe vodu, ideální je opět voda dešťová. Rostlinu necháte v nádobě asi měsíc fermentovat. Pak výluh scedíte a zahrádku jednoduše hnojivem zaléváte.

Skvěle pomůže i slepičí trus a dřevěný popel

Chováte snad slepice? Pak máte jedinečnou výhodu a jejich trus můžete rovněž použít k hnojení pěstovaných rostlin. Pomohou k lepšímu růstu hlavně rajčatům a okurkám. Několik slepičinců vložte do hluboké plastové nádoby, zalijte vodou a nechte kvasit. Po několika dnech hnojivo zřeďte dešťovou čistou vodou a zeleninu zalévejte. Slepičí trus je bohatý zejména na dusík.  Dřevěný popel, který vám zbyl z grilování také nevyhazujte. Skvěle podpoří růst plodin na zahrádce díky obsaženému fosforu, draslíku a vápníku. Rozpusťte jej v deseti litrech vody a nechte několik hodin odstát, pak použijte.

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články