Zalijte okurky cukrem, pomůžete tak násadě nových plodů. Plodit budou až do podzimu

Aby měly okurky optimální podmínky k růstu, potřebují dostatek živin. A jednou z nich může být i obyčejný cukr.

Zdroj fotografie: Pixabay

Na živiny je okurka setá (Cucumis sativus) poměrně náročná. Nejčastěji se dočtete, že potřebuje především draslík, dusík a fosfor. Jinak ji napadají nejrůznější onemocnění jako například hniloba kořenů, plíseň šedá či padlí. V takovém případě vám skvěle pomůže manganistan draselný, dehtové mýdlo nebo amoniak. Mnohem lepší je však problémům předcházet, a to právě prostřednictvím správné výživy.

Okurky potřebují cukr, lépe pak nasazují plody

Pokud se vám zdá, že plodnost vašich sazenic v poslední době klesá, pak byste neměli nechat nic náhodě a postarat se o to, aby byla fertilita opět obnovena. Vezměte si k tomu dvě lžíce obyčejného cukru. Ten rozmíchejte v jednom litru teplé vody a to vše použijte jako závlahu k jedné sazenici. Ošetřete celý záhon či skleník a uvidíte, co se bude dít.

Zdroj fotografie: Canva

Stejným způsobem můžete používat i glukózu. Stačí jedna lžička, rozpuštěná v litru teplé vody. Aby bylo toto hnojení účinné, zalévejte s ním své okurky jednou za deset dní. Uvidíte, že brzy rozkvetou a nasadí nové plody. A lépe se budou vyvíjet i stonky a listy.

Další triky pro opravdu velkou úrodu okurek

Pozor si dejte zejména na zalévání, okurky potřebují hodně vláhy. A jak určit správné množství? Budete potřebovat 8–12 litrů na jeden čtvereční metr plochy záhonu. Zalévejte tak, aby byla navlhčena půda do vzdálenosti 20 centimetrů od stonku okurky do hloubky 5 centimetrů. Budete tak mít jistotu, že se vláha dostane skutečně ke všem kořenům.

Zdroj fotografie: Depositphotos

A nezapomeňte ani na ochranu před škůdci

Hodit se vám bude běžný jód z lékárny, mléko, syrovátka nebo kefír (nejlepší jsou samozřejmě ty domácí). Jeden litr mléka (nebo jiného mléčného výrobku) nalijte do 9 litrů vody a přidejte 30–40 kapek jódu. Přelijte do postřikovače a ošetřujte okurky tímto roztokem každých 7–10 dní.

Okurky je nutné také správně vyvazovat a zaštipovat, zvýšíte tak úrodu ještě více

Na okurky se také skvěle hodí 0,4% roztok jedlé sody smíchané s jednou lžící tekutého mýdla. A vsadit můžete také na biologické produkty, které se však uplatní spíše preventivně. Pokud se již potýkáte s nemocemi, pak jako první pomoc použijte tinkturu ze směsi prolisovaného česneku, tabáku a tekutého mýdla. A skleníky také nezapomeňte pravidelně větrat. Omezíte tak šíření některých patogenů.