Starý chléb, droždí nebo čerstvé mléko vám zajistí nadprůměrnou úrodu okurek. Zapomenuté babské rady nad zlato

Už několik generací našich předků každoročně zápasilo s přírodou o velikost úrody. Měli na to své ozkoušené prostředky.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Mléko není prospěšné jen pro lidi a zvířata, jak je nám od dětství opakováno. Svůj neopominutelný význam má i ve výživě rostlin. Díky obsahu jódu, selenu, vápníku, draslíku, fosforu, hořčíku, mědi, molybdenu, kyseliny listové, vitamínů a mnoha dalších potřebných látek dokáže přispět ke zdravému vývoji mnoha druhů rostlin, a zajistit tak vyšší a hlavně zdravější úrodu.

Výživa okurek

Aby bylo dosaženo očekávané úrody okurek, musí být pravidelně a kvalitně přihnojovány. Platí to dvojnásob v případě, že je pěstujete na stejném místě několik let za sebou. Je nutné jim dodat dusík, fosfor, draslík a mnoho dalších minerálů. Můžete zvolit průmyslově zpracovaná hnojiva, která zakoupíte ve specializovaných prodejnách, nebo zvolit čistě přírodní prostředky, jež si zde představíme.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Hnojíme mlékem

Nutno podotknout, že pro výrobu hnojiva není vhodné pasterizované mléko. Opravdu potřebujete tepelně neošetřené mléko, protože tepelné ošetření ničí důležité látky, které by rostlinám chyběly. Budete potřebovat 500 mililitrů čerstvého kravského mléka a 5 litrů dešťové vody. Obě tekutiny smíchejte a můžete hned zalévat. Ke každé rostlině nalijte asi 300 mililitrů směsi a zálivku opakujte jednou za týden až deset dnů.

Droždí je také účinné hnojivo

Droždí je také velkou zásobárnou látek, které prospívají nejenom lidem. I vaše okurky vám za jeho přísun budou vděčné a náležitě se vám odmění. V 6 litrech vlažné dešťové vody – neměla by mít víc než 36 stupňů – rozpusťte 15 gramů sušeného droždí a 15 lžic řepného cukru. Směs nechte odstát osm hodin, promíchejte ji a můžete začít se zálivkou. Opakujte ji ideálně jednou za deset dnů.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Nevyhazujte starý chléb

Poměrně univerzální hnojivo si můžete vyrobit i z kousku starého chleba. Kromě okurek ho ocení také většina pokojových rostlin. Do zavařovací sklenice o objemu 1,5 až 2 litry nalijte převařenou a vychladlou vodu, pak přidejte ztvrdlý chléb v množství 30 gramů na litr vody. Sklenici uzavřete a nechte ji minimálně 24 hodiny na chladném a tmavém místě. Poté můžete chléb rozmixovat ponorným mixérem a ředit v poměru 1 : 3 s dešťovou vodou.