Domorodý roztok ochrání úrodu mrkve před všemi chorobami a škůdci. Vystačíte si jen s tím, co máte vždy po ruce

Oblíbená mrkev obecná (Daucus carota) trpí řadou chorob a škůdců. Vyžeňte je ze zahrady jednou provždy díky šikovnému triku.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Mrkev obecná (Daucus carota) nepatří k plodinám náročným na pěstování. A to ani ve chvíli, kdy si pořídíte její atraktivní barevné formy (například žlutou, purpurově fialovou s oranžovým středem apod). Její odolnost se však vytrácí ve chvíli, kdy se musí potýkat s chorobami a škůdci. Dopřejte její vitalitě pořádnou pecku díky šikovnému roztoku z domácích ingrediencí.

Aby se škůdci už nikdy nevrátili

Za své zdraví samozřejmě nemůže mrkve vděčit jen jedné jediné zázračné surovině. Naopak, každý správný zahradník ví, že prostředky proti škůdcům je třeba kombinovat. Koneckonců, mrkev pěstovaly s oblibou už naše babičky, takže péče o ni je léty prověřená. Prvním skvělým pomocníkem je kyselina boritá.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Vezměte dva gramy této účinné látky – stačí je rozmíchat v deseti litrech vody. Pak už zbývá mrkev jen zalít. Ovšem i zálivce věnujte tu správnou péči. Především nikdy nezalévejte na suchou zeminu, riskujete poškození kořenů. Zpočátku ošetřete mrkve asi tři týdny po výsevu a později tuto proceduru opakujte vždy, když bude déle než 14 dní přetrvávat deštivé počasí. Uvedená dávka vystačí na 10 m2.

Kyselina boritá se uplatní v boji proti mravencům

Zbyla vám ještě nějaká kyselina? Pak ji použijte proti mravencům. Máme pro vás recept na směs z kyseliny borité a natvrdo uvařených vajec, která všechny mravence doslova paralyzuje. Použijte kyselinu boritou v množství jedné lžičky a smíchejte ji se dvěma žloutky vajec, která jste předtím uvařili natvrdo. Nakonec zbývá přidat už jen půl lžičky medu. Servírujte tam, kde se mravenci vyskytují nejčastěji, brzy se jich zbavíte.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Mrkev ohrožují i larvy vrtalek a další hmyzí škůdci

Mrkve nezapomeňte ošetřit i proti hmyzu. A jak tedy v tomto ohledu neudělat chybu? Budete potřebovat dvě lžíce amoniaku, rozmíchané v deseti litrech vody. Pamatujte na to, že jeho výpary jsou nebezpečné, takže buďte opatrní a nikdy roztok nepřipravujte v uzavřené místnosti. Jakmile začne mrkev tvořit silnou podzemní část, aplikujte amoniak a poté ještě několikrát (přibližně 1x za měsíc).

Co byste ještě měli vědět

S aplikací obou roztoků přestaňte přibližně tři týdny předtím, než budete mrkev sklízet. Zabráníte tak přechodu nežádoucí chemie do vaší zeleniny, navíc tak přispějete i k její lepší skladovatelnosti (mrkve skladujte nejlépe v bedně naplněné pískem). A stejný roztok amoniaku ocení i česnek kuchyňský (Allium sativum) alias česnek setý. I jeho zbaví nechtěných záškodníků z hmyzí říše.