Droždí je kouzelný zahradnický pomocník. Sazenice paprik a rajčat porostou jako o závod

Ač se to na první pohled nemusí zdát, klasické kvasnicové droždí nemusí patřit jen do kuchyně. Mnoho pěstitelů a zahrádkářů jej pravidelně užívá také při hnojení svých rostlin.

Zdroj fotografie: Pixabay

Klasické droždí zná nejspíš mnoho lidí, méně z nich ale ví že jeho využití sahá daleko dále, než pouze do moučníků a housek. Velice nápomocné může být také v zahradě. Mnoho pěstitelů a zahrádkářů jej tam běžně používá, a těší se z velmi dobrých výsledků. V tomto článku vám tedy vysvětlíme, jak správně využít droždí v zahradě a co všechno je nutné vědět.

Užitečné vlastnosti droždí

Ač se to možná nezdá, troška kvasnicového droždí umí mnohdy rostlinkám pomoci více, než předražené chemické přípravky a hnojiva. Stačí pouze vědět, jak na to. V první řadě je důležité dát si pozor na to, na co kvasnicový roztok chceme použít. Ten se totiž nejlépe hodí při pěstování rajčat, nebo různých druhů papriky. K jiné zelenině je už méně vhodný, proto se raději držte jeho používání u rajčat a paprik.

Zdroj fotografie: Pexels

Pokud tedy máte doma mladé sazenice rajčat nebo paprik zbystřete. Kvasnicový roztok totiž hojně podporuje správné zakořenění sazenic, rychlý růst a vývoj silného kořenového základu a také zlepšuje růst nadzemní části rostlin. Tyto rostliny tak mohou získat až pětinásobný nárůst kořenů a tím také i celé rostliny. Stačí k tomu trošku droždí a správný postup.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Jak z droždí vytvořit hnojivo?

Způsobů, jak rostlinky přihnojovat pomocí droždí je více, a proto vám přinášíme ty nejosvědčenější z nich. U každého ale platí, že krom přihnojování je důležitá také pravidelná zálivka a dostatečné množství slunečního záření a tepla. Přihnojovat droždím se také doporučuje ve venkovních prostorách nebo na zahradě.

  • Lisované čerstvé droždí

200 gramů čerstvých lisovaných pekařských kvasnic rozdrťte a nechte rozpustit v 1 litru teplé vody. Celou směs nechte přibližně 3-5 hodin louhovat a výsledný roztok před použitím rozřeďte s vodou v poměru 1:10.

Zdroj fotografie: Depositphotos
  • Suché droždí

Přibližně 15 gramů suchého kvasnicového droždí rozpusťte v 10 litrech teplé vody a přidejte přibližně 80-100 gramů cukru. Pořádně promíchejte a nechte roztok několik hodin kvasit. Poté jej opět zřeďte s 50 l vody a používejte přibližně jednou nebo dvakrát za čtrnáct dnů.

Zdroj fotografie: Depositphotos
  • Organické hnojení

Do 50litrového kbelíku dejte nasekané kousky chmele, nebo kopřiv. Přidejte půl kila drceného čerstvého droždí a půlku bochníku chleba. Poté kbelík naplňte teplou vodou a nechte několik dní louhovat.

Zdroj fotografie: Pexels

Kvasnicové droždí se dá také spojit při hnojení s ptačím trusem, nebo koňským hnojem. Vzniklá směs je však velmi silná, a proto se musí vždy dostatečně zředit a používat pouze ve velmi malém množství, aby tento silný roztok nezpůsobil poškození rostlin, nebo jejich kořenového systému. Proto vždy když se chystáte hnojit a nejste si jisti, zeptejte se zkušeného zahrádkáře.