Neotřelé hnojení luštěnin super snadnou metodou: Prvorepublikový recept zaručí maximální sklizeň u jakéhokoliv druhu

Luštěniny vyžadují mnoho živin, které jim dovolí správně dozrát. Stačí jen vsadit na osvědčené přírodní prostředky.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Luštěniny jsou na zahrádkách velmi oblíbené. Aby však dozrávaly tak, jak by bylo třeba, je nutné použít správná hnojiva. Není nutné sahat po prostředcích z obchodu – velmi dobře vám poslouží i zbytky z kuchyně nebo hnojivo z droždí. V ideálním případě je vhodné tato hnojiva kombinovat.

Hnojivo z kvasnic na luštěniny

První dávka živin, kterou by měly vaše luštěniny dostat, by měla pocházet z živých organismů. Perfektní jsou k tomuto účelu kvasinky. Použijte nejlépe čerstvé droždí – postačí jedna kostka, rozpuštěná v deset litrech vody. Aby však droždí správně „uzrálo“, je třeba do roztoku přidat ještě jednu lžíci obyčejného cukru. Pak už droždí jen rozmíchejte a nechte přes noc odležet.

Pokud nemáte doma droždí čerstvé, pak místo něj použijte sušené. Stačí jedna lžíce sušených kvasinek – dále už je postup stejný. Jakmile bude hnojivo hotové, jednoduše je použijte jako zálivku. Během sezóny ho můžete použít nanejvýš dvakrát nebo třikrát, jinak hrozí přehnojení, což luštěninám nesvědčí.

Vaječné skořápky dodají draslík

Kvasinky ovšem z půdy vyčerpávají jeden důležitý prvek – draslík. Ten ovšem lze do zeminy přidat například vaječnými skořápkami. Stačí je usušit, najemno namlít a poté s nimi poprášit zeminu okolo rostlin. Tuto techniku používejte každý měsíc, přehnojení v tomto případě nehrozí.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Hnojení obyčejným dřevěným popelem

Jednou měsíčně je dobré luštěniny pohnojit také dřevěným popelem. Lepší je výluh než použití suchého popela. A jak ho připravit? Jednu sklenici nasypte do 10 litrů vody a nechte přes noc vylouhovat. Poté použijte jako zálivku. Roztok je možné před použitím přecedit, ale není to povinné. Zbytky popelu na záhonku nijak nevadí – jde jen o estetický problém.

Návodů na hnojivo z droždí existuje více. Vyzkoušejte to, které se hodí pro plodovou zeleninu

Jak používáte vy zbytky vaječných skořápek nebo další zbytky z kuchyně?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
141 lidí právě čte
Zobrazit další články