Roztok mléka a jódu přináší rostlinám cukety několik výhod a přispívá k jejich celkovému zdraví a produktivitě.
Jód má protiplísňové a antibakteriální vlastnosti, které mohou pomoci chránit cukety před různými chorobami, které by mohly ovlivnit jejich růst a výnos. Mléko zase obsahuje základní živiny, jako je vápník a bílkoviny, jež jsou prospěšné pro růst. Tyto živiny přispívají k silnějším stonkům, zdravějším listům a lepšímu vývoji plodů, což cukety právě v tomto období potřebují ze všeho nejvíc, jak píše web Weekand. Bez výživy se zkrátka na úrodu těšit nemůžete.
Prodloužená doba sklizně
Tím však výhody tohoto pomocníka nekončí. Směs mléka a jódu poskytuje rostlinám cukety potřebné živiny a ochranu, a tím prodlužuje dobu sklizně, takže si můžete pochutnávat na čerstvé zelenině až do pozdního podzimu. Stačí vzít 100 ml mléka, zředit ho 1 litrem vody a přidat 10 kapek jódu. Vše použijte jako zálivku jednou týdně. A nezapomeňte také na ekologické metody ochrany proti škůdcům, o kterých se už Chalupáři-Zahrádkáři také zmiňovali.
Alternativní možnost hnojení: Denaturovaný líh
Kromě směsi mléka a jódu je možné použít i alternativní hnojivo s použitím denaturovaného lihu. Ani jeho příprava není složitá. Budete potřebovat:
- 100 ml denaturovaného lihu
- 10 litrů vody
- 1 lžíce popela
- 1 lžíci kyseliny jantarové
Smíchejte denaturovaný líh s 10 litry vody, přidejte popel a kyselinu a nechte přes noc odstát. Poté tímto roztokem zalijte své cukety (opět opakujte každý týden). Denaturovaný líh působí jako stimulátor růstu (podporuje bujné olistění a silný růst) a pomáhá rovněž předcházet houbovým a bakteriálním chorobám.
Popel a kyselina jantarová zase cukety skvěle vyživí, jak radí i web TheVeggieLady. Jiné hnojivo už potřebovat nebudete. Dalším oblíbeným hnojivem je i humát draselný, který kromě draslíku obsahuje i spoustu antioxidantů a dalších prospěšných látek, jak už Chalupáři-Zahrádkáři také podrobně informovali.