Jak na správné podzimní hnojení rybízu, aby příští rok plodil dostatek chutného ovoce

                   

Rybíz je celkem opomíjenou plodinou, kterou na své zahradě pěstuje stále méně lidí. Dost možná je to tím, že ne každý ví, jak na to. Přitom to není až tak složité, pouze je třeba vědět, že začít je nutné už na podzim. Tedy v současné době. Podívejte se s námi, co rybízu prospěje nejvíce a proč.

Jaká hnojiva jsou pro rybíz nejlepší?

Pokud se rozhodnete mít příští rok chutné plody rybízu, kterými bude keř doslova obsypaný, je třeba začít se správným podzimním hnojením. V toto období je vhodné použít 15 gramů síranu draselného a 30 gramů superfosfátu. Ideální je samozřejmě zředit hnojivo v poměru 1:15 a poté aplikovat během zalévání.

Kromě této možnosti můžete využít i hnojiva další. Ideální je 10 litrů vody, ve kterých se rozpustí 3 gramy kyseliny borité, dále 5 gramů manganistanu draselného a dále také 30 gramů síranu měďnatého. I to je směs, která se hodí pro hnojení právě na podzim.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Využít lze i přírodní metody

Pokud nepatříte mezi příznivce chemie na zahradě, můžete využít jiné možnosti hnojení. V takovém případě jsou doporučovány slupky z brambor. Těmi naplníte litrovou nádobu, obsah přesypete do nádoby o objemu 10 litrů a zalijete horkou vodou. Zavíčkujete a necháte vychladnout. Poté obsahem nádoby rybíz zaléváte.

Pěstujete také angrešt?

Pokud kromě rybízu pěstujete také angrešt, pamatujte na to, že i ten potřebuje vhodnou péči také během podzimního období. Tady je vhodné na jeden čtverečný metr použít 15 gramů síranu draselného, samozřejmě rozpuštěného ve vodě.

Pokud máte opět raději přírodní druhy hnojení, tak na metr čtverečný použijte zhruba 1 kilogram jemného dřevěného popela, rozpuštěného ve vodě. Také je možné použít i klasický kravský hnůj, který poslouží i jako krycí a ochranná vrstva půdy. Sehnat ho však nemusí být až tak jednoduché. Kdo k němu má přístup, rozhodně ho použít může. A to platí i o zmíněném rybízu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
136 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články