Jak na správný březnový řez vinné révy – úspěch zajistí především načasování a precizní provedení

                   

Réva vinná (Vitis vinifera) se na zahradách vyskytuje poměrně často – a to i u těch zahradníků, kteří na výrobu vlastního alkoholického nápoje právě nepomýšlejí. Její plody jsou totiž velmi chutné i na talíři, případně poslouží jako základ k výrobě nejrůznějších kompotů nebo domácího želé. Aby však její úroda nebyla ohrožena, je nutné včas provést správný řez. Ten se liší podle věku rostlin i podle toho, v jakém stavu zůstala vinice po úderu zimních mrazů.

Řez vinné révy v únoru

Neexistuje přesný termín pro provádění tohoto úkonu. Naopak. Musíte se řídit počasím, které panuje za okny. Všeobecně platí, že řez je nutné provést během zimního spánku, ovšem nikoli příliš brzy. A kdy je tedy ten správný čas? Všeobecně lze říci, že tehdy, kdy už nehrozí pokles venkovních teplot pod -10 °C. V teplých nížinách je tedy možné tento krok provést už v únoru, na většině našeho území je však vhodnějším obdobím březen.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Ovšem pozor na příliš dlouhé otálení. Pokud se oteplí na delší dobu, začne se réva probouzet a v jejích stoncích začne protékat míza. Místy řezu pak může vytékat, což celou vinici oslabuje. Jakmile se rostlina zazelená, je už na sestřih zelených částí pozdě – vsadit můžete jen na odstranění těch suchých nebo viditelně nemocných. Réva vinná se prořezává proto, aby bylo dosaženo optimálního růstu a regulace plození keře. Ten se poté nikdy příliš nevysílí.

Jak na stříhání vinné révy

Základem úspěšné procedury jsou perfektně ostré a dezinfikované nůžky (ty je vhodné dezinfikovat vždy, když se chystáte k přesunu na jinou rostlinu). Řez veďte vždy ve směru od oka a nejlépe kolmo na větev – tento proces urychlí hojení rány. Vyplatí se také vystříhat všechny staré větve (s tloušťkou více než 12 mm) nebo naopak ty malé a slabé (tloušťka do 5 mm). Nad každým pupenem by měl zůstat půlcentimetrový pahýl, aby pupen nevyschl.

iZdroj fotografie: Pixabay

Zaměřte se na věk rostlin

Provádění řezu na vinici však nikdy není univerzální – liší se podle stáří pěstovaného porostu. A jak tedy při celém procesu neudělat chybu?

  • V prvním roce se odstraňují jen poškozené a suché větve a prakticky všechny mladé výhony (ponechává se jich pouze desetina).
  • Ve druhém roce se odstraňuje asi 60 % mladých výhonů. Ponechávají se jen nejsilnější větve se 2 až 3 pupeny.
  • Ve třetím roce se staré výhony krátí na dvě očka a nové na 7 až 14 oček. V tomto schématu se pokračuje i později.

Jak prořezat omrzlou vinnou révu

Někdy však ani přes tu největší péči promrznutí vinné révy nezabráníte. I tady si však můžete pomoci správným řezem. Především odstraňte všechny hnědé a černé výhony – ty jsou již nenávratně poškozené. Pokud je poškození menší, stačí ponechat více pupenů než obvykle a rostlina se regeneruje sama.

Při větším poškození odstraňte zpočátku výhradně poškozené a zmrzlé části a teprve po kompletním vyrašení rostlin přistupte k odstranění těch přebytečných (a to vždy v nejmenší možné míře). Při kompletním promrznutí je vhodné rostlinu vykopat a odstranit celou odumřelou část nad zdravým uzlem. Pařez poté obložte zeminou do výše 5 cm a počkejte, dokud se neobjeví nové výhonky.

Pečujete o svou zahradu už během února, nebo si vše necháváte až na později?

Chcete se naučit, jak stříhat vinnou révu skutečně jako profík? Projděte si podrobný návod krok za krokem
Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Zobrazit další články