Takto pěstuji ty největší listy bazalky vůbec, sotva ji stíhám trhat. Roste rychleji, než ji zvládám spotřebovávat

Bazalka patří k nejoblíbenějším bylinkám vůbec. Aby vám však poskytla opravdu maximum dobrých a chutných lístků, vsaďte na pěstitelské tipy.

Zdroj fotografie: iStock

Když se řekne bazalka (Ocimum), nejspíše se vám vybaví klasická bazalka pravá (Ocimum basilicum). Kromě ní však existuje i mnoho dalších druhů, například bazalka posvátná (Ocimum sanctum), thajská bazalka (Ocimum basilicum var. Thyrsiflora) nebo bazalka americká (Ocimum americanum), která se používá především jako léčivka. Nároky na pěstování však mají všechny podobné.

Jak na výběr bazalky

Na co budete bazalku potřebovat? To je základní otázka, kterou byte si měli před výběrem bazalky položit. Existuje totiž mnoho různých odrůd, jež se hodí pro nejrůznější použití. Tady je výběr těch nejzajímavějších z nich:

  • červenolisté s výraznou chutí – ‚Purple opaal‘, ‚Dark opaal‘, ‚Chianti‘, ‚Osmin‘,
  • trpasličí odrůdy této bylinky do nádob – ‚Piccolino‘, ‚Palla Compatto‘, ‚Compakt‘, ‚Siam Queen‘,
  • citronová chuť – ‚Lime‘,
  • sladká chuť skořice a anýzu – ‚Cinamonette‘,
  • nasládlá chuť – ‚Blue Spice‘,
  • vhodná do čaje – ‚Ocimum ratissimum‘,
  • léčivka při žaludečních potížích nebo při nachlazení – ‚Ocium kilimandscharicum‘
  • a s příchutí zeleného pepře – Ocimum selloi ‚Green Pepper‘.

Kde a jak pěstovat bazalku

Tato bylinka má ráda teplá a slunná místa. Substrát by ovšem měl být vždy humózní a propustný. Rostlinky je však rovněž třeba pravidelně zalévat, jinak budou jejich listy tuhé a hořké. A jak bazalku hnojit? Nejlépe jí svědčí přihrnování kompostem, nesnáší však hnojení čerstvým hnojem.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Vyštipování jako tajemství úspěchu

Aby však vaše bazalka tvořila velké a šťavnaté listy, musíte se zaměřit i na její tvarování. Provádět musíte vyštipování všech vzrostlých vrcholků, a to ve chvíli, kdy rostliny dosáhnou výšky asi 15 cm. Tento nenápadný krok stimuluje sazenice k rozvoji silnějšího kořenového systému, což samozřejmě podporuje silné větvení a vývoj krásných listů.

Jak bazalku správně sklízet

Posledním důležitým bodem je optimální provedení sklizně čerstvých lístků. Rozhodně není vhodné odtrhávat je po jednom. Místo toho je seřízněte ostrým nožem tak, aby na rostlině zbylo ještě několik zelených listů, jinak vaše bazalka nepřežije.

Nejlepší je odstranit listy bazalky z vrcholků výhonků, tento postup totiž umožní ještě silnější větvení rostliny, což se samozřejmě pozitivně podepíše na velikosti a množství listů. A kdy bazalku sklízet? Nejlepší vůni a chuť má vždy ráno.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Jak používat bazalku

Že se tato bylinka hodí k masu nebo k zelenině, jistě dobře víte. Ale věděli jste také, že se skvěle uplatní i jako léčivka? Její listy totiž obsahují mnoho užitečných látek – například vitamíny K, C a A a dále také železo, vlákninu, draslík, mangan, hořčík a vápník. Jako bylinka pak bazalka nabídne především uklidňující účinek.

Jako součást čajové směsi pak odbourává stres a pomáhá při nachlazení a při zánětu průdušek. Její čerstvé listy díky éterickým olejům stimulují chuť k jídlu a samozřejmě také trávení. Doporučujeme ji tedy servírovat především k těžkým pokrmům (například ke smaženým jídlům).

Které bylinky pěstujete na své zahradě?

Nemáte vlastní zahradu? Naučte se, jak pěstovat bazalku pravou v květináči