Jedlá soda je levná pomůcka, která může přinést nemalé výhody nejen při vaření, ale také na zahradě. Konkrétně u paprik.
Jedlá soda je pro papriky velmi užitečná. Při správném použití působí antivirově, antibakteriálně a ochrání vaši zeleninu před škodlivým hmyzem. Velmi důležité je však její použití na konci léta, protože přirozeně aktivuje vnitřní obranné mechanismy rostlin, které dokážou díky tomu lépe odolávat chorobám a rozmarům počasí, jež mnohdy vedou k předčasnému vadnutí listů
Jedlá soda v boji proti nemocem
Jedlá soda je skvělým pomocníkem proti plísni paprik. Ale pamatujte si, že v případě tohoto onemocnění je i pozdní je prevence vždy účinnější než léčba, proto je vhodné čas od času papriky postřikovat roztokem jedlé sody preventivně, a to nejlépe už po pár týdnech po zasazení sazenic do půdy. Ošetření by mělo být provedeno několikrát, a to v intervalu 7-10 dnů.
A stejné schéma platí i pro konec léta a počátek podzimu. Tímto způsobem je možné zabránit nejen výskytu plísně na keřích papriky, ale také zlepšit chuť dozrávajících plodů. A jak správně postupovat? K přípravě roztoku je třeba rozpustit tři polévkové lžíce sody v deseti litrech vody.
Jedlá soda proti škůdcům
Ovšem tento pomocník umí zatočit i s nežádoucími návštěvníky z říše hmyzu. Musíte jen trochu změnit poměr sody a vody a přidat k ní něco navíc. A jak na to? V 1 litru vody rozpusťte jednu lžíci sody a přidejte k ní 15 ml oleje a 30 gramů nastrouhaného domácího mýdla. Papriky pak stříkejte tímto roztokem každých 4 až 5 dní, dokud škůdci nezmizí, poté snižte frekvenci ošetření na jednou za dva týdny.
Pro boj proti mšicím a sviluškám se však lépe hodí trochu jiný poměr. A jak na to? Připravte si účinně působící roztok ze 75 gramů jedlé sody a 10 litrů vody. Listy a stonky rostliny poté ošetřujte takto připraveným roztokem jednou týdně a dejte pozor, abyste nezapomínali ani na spodní strany listů, kde se škůdci usazují nejčastěji.
Použití sody ke zlepšení výnosu paprik
Rádi byste si pojistili do konce vegetačního období ještě pořádnou násadu plodů? Pak vám i tady pomůže jedlá soda. Tento postup ocení jak klasická paprika setá (Capsicum annuum), někdy označovaná podle jiného názvosloví také jako paprika roční, tak i stále oblíbenější chilli papričky, jako je například paprika křovitá (Capsicum frutescens) nebo paprika čínská (Capsicum chinense).
Jako základ pro postřik pro větší plodnost je třeba připravit následující směs: na 10 litrů vody použijte 50 gramů sody a 15 gramů strouhaného mýdla. Vše se aplikuje jako postřik, ale na častěji než jednou týdně. Listy ošetřené včas si navíc zachovají zdravou zelenou barvu až do konce vegetačního období, takže se budete moci těšit na mnohem lepší a déletrvající úrodu.