Kaki lze pěstovat i v Čechách, ale musíte mu dát zvláštní péči

                   

Kaki není název samotného stromu, ale jen jeho plodu. Dlouho v Čechách neměl nikdo ani ponětí o jeho existenci, ale v posledních několika letech se jeho popularita hodně rozšířila a stále roste. Není se čemu divit. Tento plod tomelu japonského je sladký, chutný a úžasně zdravý. Obsahuje celou řadu důležitých vitamínů jako je:

  • vitamín A a C,
  • vápník,
  • draslík,
  • železo a mnoho dalších.

Na lidské tělo má přímo blahodárné účinky. Zlepšuje spánek, zklidňuje nervový systém, podporuje imunitní systém a snižuje únavu. Lidé ho používají i jako prevenci proti vážným nemocem jako je rakovina, ateroskleróza nebo tvorba ledvinových kamenů. Ideální je také při hubnutí a pozitivně působí také na kvalitu vlasů a pleti. A nejlepší na tom je, že si ho můžete klidně vypěstovat doma.

Potřebujete speciální odrůdu

Stejně jako jiné ovoce a zelenina, i v případě kaki můžete sehnat mnoho různých odrůd. Pro naše podnebí jsou nejlepší ty, které jsou odolné proti mrazu. Odolné odrůdy přežijí i mrazy do – 30°C, takže se nemusíte obávat, že vám strom přes zimu umře. Musíte mu ovšem po nějakou dobu věnovat více pozornosti. Pro pěstování u nás je nejlepší tomel:

  • japonský (Diospyros kaki),
  • obecný (Diospyros lotus),
  • viržinský (Diospyros virginiana).

Jak strom pěstovat a zimovat

První roky péče o tomel bude trochu náročnější, ale dá se to snadno zvládnout. Mladý roubovaný stromek je dobré v prvních letech nechat ve velkých nádobách, které během zimy přesuneme do místnosti, kde teplota neklesá pod bod mrazu. Přesunout ho ven můžete až ve chvíli, kdy doroste průměru 3 centimetrů, ale poté je zapotřebí se o něj starat.

Místo, na které ho přesunete ven, by mělo být slunné s půdou dobře zásobenou živinami. Dobrým měřítkem je půda, do které se vysazuje vinná réva. Pro tomel by měla být hodně podobná. První rok po přesazení do země během zimy stromek ještě chraňte. Stačí, když ho obalíte v tenkém plátně, textilií nebo jiným materiálem, který ho ochrání alespoň před velkými mrazy.

Na pochoutku se můžete těšit na podzim

Na sladké plody si počkáte až do podzimu a i poté byste je měli nechat doma ještě dozrát, dokud nebudou mít matlavou, marmeládovou texturu. Nejdříve bude kaki zralá v září, ale některé stromy mohou plodit a dozrávat až v době, kdy už bude spadané listí a všude sníh. Záleží na konkrétní odrůdě a obsahu tříslovin.

Počítejte s tím, že některé kousky mohou být sladké před plným dozráním, ale jiné budou do té doby trpké. Úplně zralá kaki bude mít úžasně sladkou chuť. Díky tomu se skvěle hodí na doslazení koláčů, ale také jako ovocný doplněk granoly. Stejně tak můžete oživit štrúdl nebo si připravit veganskou pochoutku, kaki špíz s tofu, červenou paprikou a sójovou omáčkou. Skvělé bude toto ovoce i v muffinu, salátu nebo jako exotické ovoce v letním koktejlu.

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články