Okurky hnojím už jedině doplňkem stravy z lékárny. Vždy se odvděčí chutnou a šťavnatou úrodou po mnoho týdnů

Kyselina jantarová je velmi oblíbeným prostředkem pro hnojení okurek, ne všichni zahradníci však její výhody dosud znají.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Okurka setá (Cucumis sativus) je trvalou součástí snad každé zeleninové zahrady. Bývá bohužel náchylná k různým chorobám (jako je například plíseň šedá, padlí, bakterióza či hniloba kořenů) a ne vždy plodí tak, jak byste si nejspíš představovali. Vyživte letos sazenice okurek zapomenutým prostředkem z lékárny. Kyselina jantarová je učiní vůči těmto patogenům odolnějšími a vy se budete moci pochlubit opravdu rekordní úrodou.

Hnojení okurek kyselinou jantarovou

Jde o opravdu unikátní, ovšem v ČR prozatím málo známý způsob hnojení. A přitom je to škoda. Kyselina jantarová je totiž opravdu levná a rostlinný vyživí přímo skvěle. Systematicky jde o kyselinu butandiovou, alias nasycenou dikarboxylovou kyselinu. A v čem rostlinám pomáhá? Především zlepšuje jejich obranyschopnost, zefektivňuje látkovou výměnu a pomáhá odbourávat toxické látky z rostlinných pletiv.

Aby však byla pro rostliny opravdu co nejpřínosnějším pomocníkem, je třeba ji trochu upravit. K tomuto účelu se používá obyčejný amoniak alias čpavek. Amoniak totiž přemění kyselinu jantarovou na mnohem lépe využitelný sukcinát amonný, který mimo jiné rostlinám poskytne rychlý a snadno vstřebatelný dusík. A jak okurkové hnojivo připravit?

Příprava hnojiva z kyseliny jantarové

Tento výživový doplněk běžně seženete v lékárně za několik desetikorun. Je označována za přírodní biostimulant a antibiotikum a je vhodná i pro děti. Pro přípravu hnojiva na okurky budete potřebovat:

  • 100 mg kyseliny jantarové (množství tablet je nutné určit podle konkrétní koncentrace účinné látky u zakoupeného přípravku),
  • 1 litr teplé vody
  • a 1 lžičku amoniaku.
Zdroj fotografie: Canva

Nejdříve tablety rozdrťte a rozmíchejte s vodou, poté do směsi přilijte ještě amoniak. Dobře promíchejte a máte hotovo. Toto hnojivo se aplikuje postřikem na listy okurek. První dávku je možné aplikovat už ve chvíli, kdy se na okurkách objeví první pravý list, následně se hnojení opakuje každé dva týdny (a to vždy ráno nebo večer). Hnojení je možné bez potíží aplikovat po celou sezónu.

Účinky kyseliny jantarové posílí kvasnice

Ovšem i tento recept lze ještě vylepšit. Vstřebávání živin rostlinami je totiž ovlivněno mnoha faktory – ve hře není jen dusík, ale i mnoho dalších důležitých výživových látek. A právě kvasinky přítomné v droždí pomáhají tyto látky přizpůsobit potřebám rostlin. Příprava kvásku sice zabere nějaký čas, ale rozhodně stojí za to. Kvásek je levný a snadno dostupný.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Zásady při přípravě kvasnic

Pro začátek si pamatujte, že při přípravě kvasnicových hnojiv je nutné vždy používat pouze teplou vodu. Rozhodně nesmí být horká – tím celý proces neurychlíte, ale naopak zcela potlačíte, protože prospěšné mikroorganismy hynou. A jaký je ideální poměr surovin?

  • 1 litr teplé vody,
  • 10 gramů suchého pekařského droždí
  • a 1 lžička cukru.

Droždí je třeba rozpustit v připravené vodě, dobře promíchat a na závěr k němu přidat cukr. Teď je nutné nechat kvasinky v klidu, takže by se směs měla na teplém místě asi dvě hodiny louhovat. Poté stačí hnojivo scedit, naředit v pěti litrech vody a použít jako zálivku. Jednou měsíčně to bohatě postačí.

Na co nedáte při pěstování okurek na zahradě nebo ve skleníku dopustit vy?

Zjistěte, jak si jednoduše připravit hnojivo z droždí podle názorného návodu