Namáčení okurek před zavařením pomůže zbavit se přebytečných chemikálií a parazitů

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Fermentovaná zelenina je ideálním doplňkem zdravého jídelníčku. V obchodě je sice k zakoupení mnoho variant, ale průmyslový proces nikdy neuchová tolik zdravých látek jako domácí kvašení. Proto je vhodné znát základní postup, jak na správné zavařování okurek.

Jak by měl vypadat výsledek

Hotové okurky by měly být křupavé, lehce kyselé, ale jen tak, aby se daly konzumovat. Součástí nálevu by měly být také další bylinky, jako je například kopr a také koření, aby chuť okurek byla perfektní. Správně zavařené okurky musí vydržet delší čas uskladněné ve spíži, abyste se jimi mohli potěšit kdykoli během následujícího roku, než si budete vytvářet nové zásoby.

Rozdíl mezi okurkami 

Zásadní rozdíl, na který je třeba dbát, je původ okurek. Pokud máte vlastní ze zahrady, namočte je do čisté studené vody. Nemusíte je tam mít příliš dlouho. Jestliže jste však zakoupili okurky v obchodě, platí trochu delší namáčecí postup.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

V čem tkví výhoda namáčení

Okurky ze zahrady se tímto způsobem očistí. Produkty z obchodního domu ale namáčení vyžadují o něco více, a to hlavně z toho důvodu, že jsou často průmyslově ošetřeny. Namáčení vás tak zbaví několika závažných problémů.

  • Zmizí hořskost z okurek
  • Uvolní se pesticidy z průmyslové výroby
  • Vyčistí se nečistoty z přepravy a skladování okurek
  • Zbavíte se nečistot z obchodního domu

Jak namáčet správným způsobem

Okurky nechte ve vodě déle, aby získaly správnou vlhkost. Jen díky tomu pak budou dokonale křupavé. Celé namáčení by mělo probíhat až několik hodin. Doporučuje se sedm, ale pokud máte pocit, že jsou málo nasáklé, nechte je klidně o hodinu déle.

Můžete si na zkoušku vytvořit jednu sklenici s okurkami, které namočené nebudou. Uvidíte sami, že jejich chuť po otevření nebude ideální a při zakousnutí nebudou křupavé, ale spíše gumové.