Jak omladit staré jabloně díky prastarým technikám. Stromy budou plodit tolik ovoce, že ho nebudete stíhat rozdávat

                   

Stará jabloň patří k solitérám snad každé zahrady založené před více než 20 lety. Ovšem i když na první pohled zpravidla vypadá dobře, s její plodností už to bohužel tak dobré nebývá. Na konci starých větví se jen zřídkakdy objeví květy, a mnohdy tak na podzim zdobí velký strom jen několik desítek jablíček. A jak tedy staré jabloni dodat znovu energii a chuť do plození? Pomůže zmlazovací řez.

Kdy provést zmlazovací řez

Jde o velmi radikální zásah do stromu, který by jabloň domácí (Malus domestica) při špatném provedení nemusela přežít. Velmi důležité je proto správné načasování. S nůžkami a pilkou se proto ke stromku přibližujte jen v období vegetačního klidu, tedy nejpozději do poloviny dubna (v chladných oblastech do konce dubna). Začít s prořezáváním můžete v únoru, ale vždy jen za bezmrazého počasí.

Postupné omlazení jabloně

Pokud je váš stromek už v poměrně špatné kondici, ale vy byste o něj přece jenom nechtěli přijít, pak se vyhněte jakýmkoliv radikálním zásahům. Nejdříve proto proveďte jen to, že vystříháte všechny větve, které nadměrně zahušťují korunu. Nelekněte se, pokud se objem rostlinné hmoty sníží o čtvrtinu, nebo dokonce i více. Teprve následujícího roku proveďte finální dotvarování a zmlazovací řez.

Radikální zmlazení staré jabloně

Druhý postup je vhodný jen někdy. Odstraňují se při něm všechny větve zhruba od vrchní čtvrtiny koruny, a to tak, aby byla výsledkem řezu jakási špička nebo pyramida. Znamená to obvykle radikální zkrácení bočních větví a také prostříhání všech, které příliš zahušťují korunu. Strom obvykle přijde o polovinu své rostlinné hmoty a o většinu mladých výhonů, a proto je tento zásah vhodný jen pro stromy v dobré zdravotní kondici.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Tento řez se hodí výhradně pro jarní měsíce (zatímco postupné zmlazování je možné provést i na podzim). Pokud byste ho totiž udělali před zimovou, je velmi pravděpodobné, že oslabená jabloň chladné zimní měsíce nepřežije. Kritické je hlavně odstranění centrální části koruny, jež sice otevře vnitřek stromu slunečnímu světlu, ale zároveň také patří k poranění, které se nejobtížněji hojí.

Zásady řezu jabloní

Ale ať už si vyberete jakýkoli způsob řezu, vždy musíte dbát na jeho správné provedení. Důležité je především provádění prací za bezmrazých dní. Jako první se také vždy odstraňují velké větve. Hned po nich přijdou na řadu všechny suché a nemocné. A zapomenout nesmíte ani na ty, které míří do středu koruny a zcela zbytečně ji tak zahušťují. V takovém prostředí se snadno vyvíjejí plísně nebo hnilobné choroby.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Odstranit musíte také většinu nových výhonků – bohatě postačí, když jich na celém stromě zůstane asi 10. Poté od stromu poodstupte a dobře si ho prohlédněte – nikde nesmí zůstat výrazně zahuštěná místa. Pokud by tomu tak přece jen bylo, pak budete muset v řezu pokračovat. A kromě radikálního řezu nikdy neodstraňujte více než jednu třetinu větví. To, co nezvládnete letos, totiž vždy můžete odstranit příští rok, minimalizujete tím riziko příliš velkého poškození.

Prodloužení plodnosti jabloní

Všechny tyto kroky mají za cíl jediné – posílit a především prodloužit plodné období těchto stromů. V prvním roce příliš mnoho ovoce nečekejte. Ba naopak mnoho zahrádkářů doporučujeme odstranit všechny květy nebo alespoň jejich většinu, aby se strom soustředil na hojení ran a nikoli na plození. Místa poranění je také dobré zakrýt štěpařským voskem. Všeobecně platí, že dobře provedený zmlazovací řez prodlouží období plodnost i o 10 let.

Jaké techniky používáte při péči o jabloně vy?

Pokud už vaše jabloň neplodí vůbec, naučte se ten správný řez přesně pro tuto situaci
Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články