Na našich zahradách se okurka setá, známá také pod latinským názvem Cucumis sativus, pěstuje velmi často. Aby však dobře prospívala, potřebuje hojnou zásobu těch správných živin v čele s draslíkem, dusíkem a fosforem. Nemusíte však sahat po hnojivech z obchodu, stejně dobře vám poslouží i ta ze zahrádky. Známe nejlepší, která okurkám po všech stránkách prospívají.
Proč vlastně používat organická hnojiva
Oproti těm chemickým jsou totiž mnohem komplexnější. Najdete v nich například kvasinky, bakterie a přirozené rostlinné látky. Ty jsou jako komplex schopny obohatit půdu a zvýšit její úrodnost. Neobsahují však žádné syntetické ani umělé složky, a proto se hodí pro jakýkoli druh plodin. Níže popsané koncentrace jsou však ušité na míru přímo okurkám.
Droždí zásobí okurky vším potřebným
Pivovarské kvasnice rostlinám po všech stránkách prospívají. Perfektní hnojivo získáte rozpuštěním jedné polévkové lžíce sušeného droždí ve třech litrech vody. Nechte dvě až tři hodiny kvasit (doporučujeme přidat lžičku cukru) a poté použijte jako zálivku. Droždí stimuluje růst nových pupenů a podporuje tak i tvorbu plodů. Ovšem stejně přívětivě působí i na kvetoucí rostliny.
Dřevěný popel pro lepší účinek namočte
Na okurky se nejlépe osvědčuje popel z tvrdého dřeva (topol, dub, buk apod.), jež nabídne vysoké pH s hodnotou 12-13. Rostlinám dodá především hořčík, sodík, vápník, fosfor a draslík. A ve vysokých dávkách ho můžete použít i v boji proti obávaným drátovcům. V takovém případě použijte jeden kilogram popela na čtvereční metr okurkového záhonu.
A jak hnojení z popela připravit? Pro běžné použití si vystačíte s mnohem menší koncentrací. Dvě lžíce popela rozmíchejte v jednom litru vody. Nechte odstát přes noc a ráno okurky jednoduše zalijte. Uvedené množství poslouží pro jednu sazenici, přihnojovanou každé dva týdny. Hnojit můžete kdykoliv během vegetačního období (nejdříve však 14 dní od výsadby).
Pomoci mohou i slupky z cibule
Jde o skvělé přírodní hnojivo nejenom pro okurky. Obsahuje totiž značné množství dusíku, jenž vylepšuje chemicko-fyzikální složení půdy. A okurky ochrání také před nejčastějšími chorobami jako je bakterióza, plíseň šedá, hniloba kořenů a padlí. A jak ho připravit? Vezmete jeden díl cibulových slupek a zalijte ho dvěma díly vroucí vody.
Nechte odstát pět dní (a pravidelně míchejte). Následně nařeďte v poměru 1:10 a použijte jako zálivku. Za toto hnojení bude vděčná nejenom cibule, ale i listové a hlávkové saláty nebo kyselomilné rostliny (azalky, kamélie, gardénie, hortenzie, rododendrony apod.).
Chováte slepice? Vsaďte na jejich trus
Jde o přírodní zdroj živin, velmi bohatý na dusík, draslík, vápník a hořčík, které se společně starají o zdravý a bujný růst rostlin. A jak hnůj používat na okurky? Na jeden díl hnoje nalijte dvacet dílů vody a nechte tři dny louhovat (pod pokličkou – kvůli zápachu). Poté zřeďte vodou v poměru 1:10 a použijte jako hnojení. A to nejlépe každé dva týdny.
Pomůže i obyčejný jód z lékárny
Živiny obsažené v jódu podporují intenzivní růst a vyzrávání plodů. Okurky dobře pohnojené jódem obsahují bohatý komplex vitaminů B a vitamin C, ale také minerály jako je bór, síra, fosfor, vápník, mangan a draslík. Stačí nalít 30 kapek jódu do desetilitrového kbelíku a hnojení je hotovo.