Nejvýživnější hnojivo pro sazenice rajčat a paprik všech dob. Doplní absolutně všechny potřebné živiny

                   

Papriky a rajčata u nás patří mezi velmi oblíbené a často pěstované plodiny. Není se však čemu divit, vypěstování vlastní zeleniny přináší nejen pocit k nezaplacení, ale také spoustu ušetřených peněz, které bychom jinak za tyto suroviny nechali v obchodě. Také vždy víme, čím přesně jsou naše rostlinky hnojeny a jaký to bude mít výsledek na dozrálou zeleninu. Jak se ale o planty těchto plodin správně starat, aby nám urodily co nejvíce? Stačí si zapamatovat několik základních bodů a půjde to skoro samo.

Správná starostlivost

Stejně jako u všech rostlin, i u mladých plantů rajčat a paprik je nejzákladnějším klíčem k úspěchu správná starostlivost. Z počátku se tím myslí samozřejmě výběr nejvhodnější zeminy, do které můžete přidat stimulátor růstu, pravidelná zálivka a dostatek sluníčka a tepla. V takových podmínkách vám tak planty hezky porostou, vytvoří zdravý kořenový základ a pevný pružný stonek. Až budou sazeničky dostatečně velké a budou mít i krásné zdravé listy, je čas na dodávku živin.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Tento přísun živin je nejvhodnější v podobě přírodního hnojiva, které není obohaceno o chemické látky. Nesmí však být ani příliš silné, aby nepoškodilo křehkou kořenovou soustavu mladé rostlinky. Proto se pro první hnojení příliš nedoporučují hnojiva z koňského nebo kravského trusu a rovněž ani tzv. „zákvas“, který je vyroben z trusu slepičího.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Návod na přírodní hnojivo

Jak už bylo zmíněno, nejvhodnější je použití přírodního hnojiva bez chemických látek. Díky tomuto jednoduchému hnojivu vaše planty získají veškeré potřebné živiny ke správnému růstu a vývoji jak celé rostlinky, tak jejího kořenového základu a v pozdější době také plodů. Potřebovat budete pouze cibulové slupky, prosátý popel a dešťovou vodu nebo vodu ze studny. Tu v případně nutnosti můžete také převařit a poté nechat 24 hodin odstát.

Zdroj fotografie: Unsplash
iZdroj fotografie: Unsplash

Jak tedy správně postupovat? Začněte cibulovými slupkami, které vložíte do středně velké nádoby, zalijete vlažnou vodou a necháte zhruba 24 hodin luhovat. Další den pouze vyjmete cibulové slupky a do vyluhované vody nasypete 3 lžíce přírodního popelu. Celý roztok poté řádně promícháte, a následně ještě smícháte se třemi litry vody. Hotovou směs se doporučuje uchovávat v chladu a používat každých 10 dní.

Diskuze Vstoupit do diskuze
135 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články