Pokud nedáte dopustit na kvalitní domácí okurky, zkuste je letos pohnojit za pomoci čaje. Vyrostou vám jako ještě nikdy.
Čajové lístky, ať už zelené, nebo černé, už dávno neslouží jen k uvaření vašeho oblíbeného šálku. Jsou doslova zlatým dolem důležitých živin, jako je draslík, hořčík, vápník, železo a dusík, spolu s řadou vitamínů.
Čajové zlato pro okurky
A tyto složky samozřejmě nejsou prospěšné jen pro lidi. Naopak – skvěle vám pomohou i s péčí o zahradu, jak už Chalupáři-Zahrádkáři uvedli v jednom z předchozích článků. K přípravě tohoto hnojiva budete potřebovat jen pár základních ingrediencí.
- Šálek (200 ml) velkých listů zeleného nebo černého čaje
- 1 litr vroucí vody
- 10 litrů odstáté vody
Čajové lístky smíchejte s litrem vroucí vody. Tuto směs nechte louhovat přibližně 6 hodin, aby lístky uvolnily do vody svou esenci bohatou na živiny. Koncentrovaný čajový nálev sceďte a smíchejte s 10 litry odstáté vody. Tím se směs zředí na ideální sílu pro hnojení. Poté nalijte ke každé okurce 500 ml hnojiva (opakujte jednou týdně) a máte hotovo.
Čaj jako cenný zdroj živin
Použité čajové lístky ovšem nevyhazujte. Místo toho je použijte jako přímé hnojivo. Stejně tak můžete znovu využít listy, které vám zbyly po pití čaje. Zahrabte je do mělkého výkopu kolem rostlin okurek, asi 25 cm od stonku, aby nedošlo k poškození kořenů a zasypte zeminou. Časem se rozloží a uvolní živiny přímo do půdy. Stejně to dělá s kávovou sedlinou – tu zase milují všechny kyselomilné rostliny.
Mléko a jódový roztok
Vyzkoušet však můžete i další metodu hnojení. Rozmícháním 1 litru mléka, 10 kapek jódu a 20 g nastrouhaného mýdla v 10 litrech vody vznikne podle webu NašeZahrada silný a výživný roztok. „Postříkání rostlin touto směsí nejen urychluje růst, ale také zabraňuje žloutnutí listů,“ radí čtenář Michael K. z Pržna pod Pradědem.
Nálev z cibulových slupek pro prevenci nemocí
Nálev z cibulových slupek zase může podle informací z webu iReceptář řešit nedostatek živin a zabránit žloutnutí listů. Hrst cibulových slupek namočte přes noc do 500 ml horké vody a tímto nálevem pak jednou týdně okurky zalévejte.