Chcete-li mít letos opravdu velkou úrodu velkých a šťavnatých okurek, dopřejte jim kyselinu citronovou v té správné koncentraci.
Harmonické soužití okurek a rajčat je ve světě zahradničení běžnou záležitostí (i když někteří zahradníci naopak tvrdí, že se jim společně nedaří – to však obvykle bývá způsobeno špatnou péčí). Aby si však tyto plodiny opravdu rozuměly, je zapotřebí vybrat především to správné hnojivo, které bude prospívat oběma stejně. Okurky skvěle vyživí kyselina citronová – a pro rajčata to platí také. Jak ji použít, aby jim skutečně prospěla?
Síla kyseliny citronové na zahradě
Kyselina citronová je přirozeně se vyskytující sloučenina, která se nachází v mnoha rostlinách. Hojně se vyskytuje například v citrusových plodech, jako jsou citrony, a hraje zásadní roli ve zdraví a vývoji rostlin. Působí jako katalyzátor metabolických procesů v rostlinách, usnadňuje vstřebávání základních živin z půdy a urychluje růst. Miluje ji především rajče jedlé, též lilek rajče (Solanum lycopersicum, syn. Lycopersicon esculentum Mill.) z čeledi lilkovité (Solanaceae), a to ve chvíli, kdy se musí potýkat se žloutnutím vzniklým kvůli stresovým faktorům v prostředí.
Ovšem i rostliny okurek (okurka setá – Cucumis sativus) mohou občas trpět vadnutím, které se často připisuje stresu z prostředí nebo nedostatku živin. Když se tyto příznaky objeví, mělo by přijít na řadu právě ošetření rostlin roztokem kyseliny citronové. Pomůže je oživit a omladit, a to skoro zadarmo. Aplikace kyseliny citronové oživuje rostliny tím, že znovu aktivuje jejich buněčné procesy, což vede k obnovení vitality a zdraví. A pomáhá i při prevenci některých chorob rajčat.
Zlepšení metabolismu a příjem živin
Přidávání kyseliny citronové do zeminy na záhonech s rajčaty a paprikami vytváří jejich kořenům příznivé prostředí pro lepší příjem živin. Jedinečné chemické vlastnosti této sloučeniny zvyšují rozpustnost minerálních látek, takže jsou lépe přístupné (jde především o dusík, fosfor a draslík). Tato lepší dostupnost živin se projevuje silným růstem rostlin, bohatým kvetením, a nakonec i bohatou úrodou.
Jednou z nejpozoruhodnějších výhod používání kyseliny citronové v zahradnictví je ovšem pravděpodobně její schopnost urychlit růst rostlin. Už po první aplikaci lze pozorovat znatelné zvýšení rychlosti růstu rostlin okurek a rajčat. Tento rychlý vývoj je přímým důsledkem optimalizace metabolických procesů a příjmu živin (viz výše). V důsledku toho se výrazně zkracuje doba od výsadby po sklizeň (a zároveň dochází k prodloužení užitné vegetační doby).
Příprava hnojiva s kyselinou citronovou
Příprava hnojiva s kyselinou citronovou je velmi jednoduchým procesem. Rozpusťte 1 polévkovou lžíci kyseliny citronové v 10 litrech vody. Tímto roztokem pak můžete rostliny vyživovat jednou týdně prostřednictvím pravidelné zálivky. Ke každé rostlině nalijte 0,5 až 1 litr roztoku kyseliny citronové. Pro dosažení optimálních výsledků pokračujte v tomto režimu po dobu dvou týdnů. Během této doby rostliny projdou viditelnou proměnou a potěší vás obnovenou vitalitou a růstem. V případě potřeby je možné toto hnojivo i nadále používat (1 až 2 krát měsíčně).