Obrovské množství plodů papriky (Capsicum) vám nepřinese pouze slunné stanoviště a pravidelná zálivka. Nutná je také aplikace vybraného hnojiva, které rostlinkám zajistí zdraví a sílu pro zdárné dozrání šťavnatých plodů (botanicky jde o dužnaté bobule) nejrůznějších tvarů a barev. K hnojení, které je nejlepší provádět těsně po odkvětu, můžete použít nejrůznější chemické přípravky nebo jejich domácí alternativy.
Přestaňte vyhazovat zbytky z cibule
Pro přípravu prvního podomácku vyrobeného hnojiva, které příznivě působí na tvorbu plodů a udržení zdravého kořenového systému, si nachystejte:
- cibulové slupky,
- prosátý dřevěný popel,
- dešťovou vodu.
Slupky nejprve zalijte vlažnou dešťovkou a nechte je v ní alespoň 24 hodin louhovat. Po uplynutí této doby je vyjměte a do tekutiny přidejte 3 polévkové lžíce popela. Následně důkladně promíchejte a přilijte k roztoku ještě dávku vody v poměru 1 : 3. Přípravek používejte každých 10 dní jakožto zálivku.
Hnojení paprik vápníkem
Paprikám prospěje také dávka vápníku, kterou jim dodáte skrze křídu. Sklenici (o objemu 250 mililitrů) plnou nastrouhané křídy smíchejte s 0,5 litru infuze hnoje (nebo 1 litrem travní) a 10 litry odstáté kohoutkové vody. Nejlepší volbou je ovšem stojatá dešťovka z venkovního sudu. Získaným hnojivem rostlinky zalévejte jednou za 2 týdny. Výsledků, tedy paprik kypících zdravím, se ovšem dočkáte již za pár dnů.
Zalévání paprik mlékem
Vápník obsahuje také kravské mléko. A nejen to. Je bohaté i na hořčík, fosfor, draslík, zinek a různé vitamíny (A, C, D, E a K). Díky tomuto složení má schopnost posílit papriky nebo jiné zeleninové druhy, např. cuketu nebo brokolici. Připravte si:
- 500 mililitrů čerstvého mléka,
- 5 litrů odstáté nebo dešťové vody.
Obě tekutiny dobře promíchejte a výsledných roztokem jednou týdně zalévejte záhony.
Vsaďte na sílu kvasnic
Bujný růst, a navíc i ochranu před houbovými chorobami a škůdci paprikám přinese domácí hnojivo připravené z droždí. To totiž obsahuje např. železo, esenciální kyseliny a vitamíny skupiny B. Jednu kostku droždí (o hmotnosti 42 gramů) rozdrobte do teplejší vody. Následně důkladně rozmíchejte a nechte vychladnout. Roztok poté smíchejte s dešťovkou nebo odstátou kohoutkovou vodou v poměru 1 : 4 a používejte ho každý týden jakožto zálivku.
Jaká další domácí hnojiva vhodná pro zeleninu znáte?