Mrkev setá patří mezi oblíbenou kořenovou zeleninu, a to s ohledem na její přínos lidskému tělu i variabilitu využití při vaření. Zvyšte si úrodu díky manganistanu draselnému.
Mrkev je přírodním zdrojem beta–karotenu a vlákniny, stejně tak i vitamínů A, C a K a dalších. Tato kořenová zelenina má většinou oranžovou barvu a je oblíbená především jako univerzální a snadno využitelná surovina. K sehnání je ale také mrkev fialové, bílé, žluté či červené barvy. Nejčastěji se pěstuje mrkev obecná setá (Daucus carota subsp. sativus). Pěstování mrkve není složité a při správném skladování je možné ji konzumovat po celou zimu. Jednoduchým krokem si přitom zajistíte krásnou úrodu, kdy budou mrkve plné chuti, šťavnaté a velké.
Jak na správné pěstování mrkve
Mrkev obecná setá je dvouletá rostlina, nejčastěji se ale pěstuje jako jednoletá. V prvním roce vyroste kořen, který výrazně zdužnatí a shromažďuje živiny, a nať, která je v kuchyni také využitelná. V dalším roce potom vyrůstá lodyha s květenstvím. Pěstují se rané kultivary, kterým se říká karotka. Ty se brzy a mají výrazně sladkou chuť, nejsou ale vhodné na dlouhodobé skladování. Oproti tomu pozdní mrkev má hrubší slupku, bývá tmavší a můžete ji bez obav skladovat po celou zimu.
Nejčastěji se mrkev vysévá v období mezi březnem a dubnem. Semena není nutné předem předpěstovat, putují přímo do řádků. Řádky by od sebe měly být asi 30–40 cm vzdálené. Poté, co sazeničky mírně povyrostou, je nutné je vyjednotit na vzdálenost asi 6 cm. Mrkev potřebuje dobře prokypřenou a prohnojenou půdu, na obohacení použijte například kompost. Opatrně ale, některé komponenty do kompostu nepatří! Sklizeň probíhá dle zvolené odrůdy. Karotky je možné sklízet už 2–3 měsíce od výsevu, pozdní odrůdy pak během září a října.
Účinná zálivka podpoří růst
Chcete-li dosáhnout zdravých a pevných mrkví, můžete je ošetřit jednoduchou zálivkou, která je v růstu podpoří a zároveň ochrání před škůdci. První varianta počítá s využitím manganistanu draselného, což je výborná ochrana pro mrkve, ale například i pro jahody. V 10 litrech vody zřeďte 2–3 gramy manganistanu a stejné množství kyseliny borité. Tímto roztokem zalévejte přibližně od 10. července každé 2–3 týdny.
Druhou variantou je potom přimíchání 1 polévkové lžíce obyčejné mleté papriky do kbelíku s vodou a následný důkladný postřik celé rostliny. Tato metoda je obzvláště účinná na odlákání nechtěných návštěvníků, kteří by mohli celé vaše pěstitelské snažení zhatit.
Jak mrkev prospívá lidskému tělu
Pravidelná konzumace mrkve je tělu velmi prospěšná. Obzvláště dobře působí na snížení cholesterolu v krvi, snižuje riziko infarktu myokardu, díky obsahu vitamínu C podporuje imunitní systém, vysoký obsah vlákniny příznivě ovlivňuje fungování tlustého střeva a v neposlední řadě zlepšuje zrak.