Pěstování papriky ze sazenic. Kdy je letos zasadit s tajným fíglem pro maximální sklizeň

                   

Papriky jsou vynikající a milujeme je snad všichni. Pokud si je chcete vypěstovat doma, máte skvělou příležitost. Může se vám to totiž snadno povést. Musíte jen vědět, jak na to. Ale stejné je to i s ostatním ovocem, zeleninou i bylinkami. Z čeho můžete vybírat, kdy je zasadit a jak o ně pečovat.

Nejde o nic těžkého, ale než začnete, měli byste znát alespoň základy. Bez toho se jednoduše neobejdete. Podívejme se na ně.

Existují nejrůznější odrůdy

Papriky mají rané, pozdní a středně zralé odrůdy. Zárukou bohaté sklizně je dobrá sazenice. Zahradníci obvykle preferují rané odrůdy papriky, protože se mohou těšit na brzkou sklizeň. Pokud máte zájem o lepší chuť, měli byste se ovšem zaměřit spíše na středně zralé nebo pozdní odrůdy. Je prokázáno, že je nejlepší se vzdát kupování sazenic, protože to povede k pozdnímu sběru. Pokud rostliny potom uschnou, výsledkem bude také menší množství úrody. Ideální je proto vypěstovat si je od semen. Jak to udělat?

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Kdy a jak je zasadit?

Semena papriky by měla být zaseta do hluboké nádoby nebo do zvláštních kazet. Tyto kontejnery by měly být uloženy na podnosech o rozměrech 45×25 cm, které by měly být připraveny na okenním parapetu. Později, když se oteplí, bude vhodné vzít sazeničky ven a přesadit je. Dodržování teplotních podmínek je povinnou zásadou při úspěšném pěstování papriky a sazenic obecně.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

První týden po zasetí by měly být ve 22-24 stupních. To bude mít pozitivní vliv na klíčení semen. Ve druhém týdnu by teplota měla být 16-18 stupňů. To podpoří růst kořenů a zabrání růstu rostlin do výšky. Teplota by se měla během prvních týdnů držet mezi 16 a 24 stupni. Nikdy byste se neměli dostat z tohoto rozmezí, jinak budou rostliny růst špatnou rychlostí. A plody nebudou tak kvalitní. Chcete-li urychlit růst, dejte rostliny na světlo po dobu 3 týdnů, jakmile se objeví první výhonky.

Diskuze Vstoupit do diskuze
92 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články