Pěstujte cibuli správně, ve spíží vám pak vydrží celý rok v perfektní kondici. Trojité hnojení jako záruka úspěchu

                   

Oblíbená cibule kuchyňská (Allium cepa) z čeledi liliovitých patří na našich zahradách k nejoblíbenějším plodinám. Není divu, ceníme si jí totiž jako chutné suroviny do kuchyně i jako účinného léku proti nachlazení. Abychom si však jejích benefitů mohli užívat po celý rok, musíme jí poskytnout ty správné podmínky k růstu a vývoji. Jedině tak získáme zdravou a odolnou úrodu, které neublíží ani delší skladování.

Důležitá je kvalita půdy i sůl

Dobře pěstované cibule jsou plné fytoncidů, které spolehlivě ničí všechny škodlivé mikroorganismy, a nabídnou nám také velké množství křemíku, draslíku či allicin (přírodní antibiotikum). Pokud ji však vysadíte do jílovité půdy, příliš účinných látek se nedočkáte. Proto do ní přidejte písek a rašelinu a teprve poté se pusťte do sázení. Kyselou půdu pak obohaťte vápencem, ovšem proveďte to už na podzim.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Zdroj fotografie: Depositphotos

Před výsadbou je vhodné namočit sazečku do manganistanu draselného (stačí na půl hodiny). Pro urychlení růstu cibulí se pak používá jeden osvědčený trik – přistřihnutí zelené části. Zelenině nijak neublížíte, cibule se však urodí větší. A chcete-li je ochránit před škůdci, posypte řádky mezi cibulemi trochou soli nebo do její blízkosti vysaďte mrkev obecnou (Daucus carota). Vzájemně si pomohou.

Trojité hnojení jako záruka úspěchu

Chcete přesný návod na ideální péči o cibuli s tím správným poměrem živin i termínem aplikace? Tady je:

  • Poprvé hnojte cibuli ve fázi prvních dvou listů, a to hnojem. Použijte jeden litr hnoje na kbelík vody a k tomu přidejte 30–40 gramů superfosfátu (ten rozpusťte v teplé vodě) a jednu sklenici dřevěného popela.
  • Druhé hnojení následuje po dvou týdnech. Na jeden kbelík vody budete potřebovat 5 gramů draslíku, 30 gramů superfosfátu a 10 gramů močoviny.
  • Na konci června pak toto schéma zopakujte ještě jednou. Pokud byste to ovšem nestihli a hnojili v červenci, vynechte močovinu. Nadbytek dusíku je už v tomto období škodlivý.
iZdroj fotografie: Pixabay
Zdroj fotografie: Pixabay

Důležitá je i sklizeň ve správný čas

Kdy je čas cibuli sklízet? Nejlépe na konci července. Pokud se opozdíte, budou cibule už příliš nasáklé vodou a k uskladnění vám příliš neposlouží. Pečlivě je očistěte a zbavte je suchých listů (ponechte jen 5–10 centimetrů natě). Vysušte je a pravidelně kontrolujte. Pamatujte si, že od jedné špatné cibule se rychle zkazí celý svazek, takže to rozhodně nedopusťte. Byla by to škoda.

Diskuze Vstoupit do diskuze
63 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články