Podzimní prořezávání vinné révy. Když víte jak na to, odmění se vám šťavnatými hrozny

                   

Vinná réva vypadá dobře nejen na moravských vinicích, ale také v naší domácí zahradě dokáže udělat velikou parádu. Dokonce nejen to. Pokud se o ni budeme dobře starat, v průběhu času nám může přinést i šťavnaté hrozny. Aby tomu tak bylo, je důležitá ta správná péče v každém ročním období. Proto bychom vám dnes chtěli poradit, jak vinnou révu na podzim správně prořezávat.

Proč vinnou révu prořezávat

Péče o vinnou révy v podzimním období je jednou z nejtěžších, ale zároveň nejdůležitějších činností. Správný čas nastává po prvním podzimním mrazu, kdy listí opadne. Každoroční prořezávání vinné révy udržuje rovnováhu mezi sklizní a vypěstovaným plodem v příštím roce. Proto je důležité na něj nezapomínat, chcete-li si v příštím teplém období vychutnat šťavnaté hrozny.

iZdroj obrázku: Pixabay.com

Jak vinnou révu prořezávat

Horní část vinné révy je zpravidla mokrá a dost studená. Proto je dobré začít od shora a pokračovat směrem dolů až k místu, kde ucítíte suchou a teplou část. To je ten správný bod, kde opatrně použít zahradnické nůžky a vinnou révu ustřihnout. Je to jedna z důležitých částí, protože vlhká réva by se zvýšením teploty začala plesnivět. Plísňová infekce se následně může rozšířit na celou rostlinu a ta pak odumře. Po zastřižení zkontrolujte jádro stonku, mělo by být bílé, ne zelené.

Nevýhody prořezávání na podzim

Prořezávání na podzim má ale i své malé nevýhody:

  • Klesá ochrana před chorobami
  • Rostlina je náchylnější k útoku zimních mrazů
  • Mohou se vytvořit omrzliny a ztuhnutí

Nevýhody prořezávání na jaře

Pokud se rozhodnete prořezávat vinnou révu na jaře, je nutné vybrat si ten správný čas. Začnete-li příliš brzy, během chladu je réva ještě stále křehká, pokud budete naopak čekat dlouho, pupeny se probudí ze zimního spánku a už je pozdě na jakýkoli zásah. Každý si nakonec vybere způsob, jaký mu nejvíce vyhovuje. Tak jako tak je ale třeba mít na paměti, že vinná réva se prořezávat musí vždycky, zvláště chcete-li, aby produkovala chutné a šťavnaté hrozny.

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články