Pohnojte okurky hned nyní v září. Odvděčí se chutnou a šťavnatou úrodou ještě po několik týdnů

Pohnojte okurky ještě v září, budete mít bohatou sklizeň po několik týdnů. Víme, co byste měli určitě použít.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Teplý konec prázdnin nahrává prodloužené sklizni okurek. A to tím spíš, pokud je máte možnost schovat do teplého skleníku nebo v případě přenosných nádob třeba do zimní zahrady. Podzimní hnojení je však trochu specifické. Musíme totiž přihlédnout k tomu, co už má tato zelenina na naší zahradě za sebou. Staré rostliny se totiž hnojí docela jinak než mladé sazenice. To je zkrátka fakt a je třeba na to myslet.

Když okurky v srpnu odplodí

Pokud se na rostlinách během léta plody vytvořily v opravdu velkém množství, je už půda v bezprostředním okolí vyčerpána. Chybí jí především draslík. Ten snadno doplníte použitím roztoku popela a vody. Na jednu rostlinu vám bude stačit 100 gramů popela na 1 litr vody. Zalévejte každý týden. Pokud je to možné, postříkejte také listy okurek roztokem fosforečnanu draselného. Pomůžete tak eliminovat choroby.

Zdroj fotografie: Pixabay

Na jeden litr vody budete potřebovat jednu lžičku. A jak poznat, že má rostlina nedostatek draslíku? Stonky a listy nevypadají zdravě, jsou povadlé a málo přirůstají. Později listy ztmavnou až do tmavě zelené, ovšem na jejich hranách se objeví žlutý okraj, který doslova jasně září do daleka. Mnoho zahrádkářů to považuje za příznak nějaké choroby, ale skutečnost je mnohem prostší. Pokud okurkám draslík dodáte, okraj zmizí.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Mladší okurky vyžadují jiný postup

Jestliže jste část sazenic zasadili teprve v červenci a chcete tak prodloužit dobu, kdy budete sbírat lahodné plody, přistupte k jinému schématu hnojení. Bude se vám hodit roztok, jehož základem je 10 litrů vody. V ní rozmíchejte 10 gramů chloridu draselného, 10 gramů dusičnanu amonného a nakonec také 20 gramů superfosfátu. Sazenice hnojte každé dva týdny, abyste podpořili kvetení a tvorbu plodů.

Zdroj fotografie: Pixabay

Okurky a nedostatek dusíku

Ale draslík není jediným prvkem, který může této zelenině chybět. Často dochází také k deficitu dusíku. A jak se pozná? Plody jsou bledé a velmi špatně se vybarvují. Leckdy mohou být téměř bílé. Mnohdy se také kroutí do nepřirozeného tvaru. Listy na spodní úrovni stonku žloutnou a později tento problém začíná postupovat výš a výš. A hlavní i boční výhonky také rostou opravdu pomalu.

A co dělat v takovém případě? Použijte 10 až 15 gramů síranu amonného nebo močoviny. Toto množství nasypte do 10 litrů vody a okurky zalijte. Mezitím si můžete připravit infuzi z kopřiv a dalších plevelů. Použijte 1,5 až 2 kilogramy jemně nasekaných listů a natí plevelů. Toto množství namočte do 10 litrů vody a nechte týden odpočívat, aby začalo kvašení. Poté přeceďte a použijte jako zálivku okurek.

Okurky je možné hnojit také zákvasem z kopřiv alias jíchou. A jak ji připravit?