Na konci vegetační sezóny vám používání cibulových slupek přinese bohatou úrodu okurek, a to skoro bez námahy.
Okurky (Cucumis sativus) patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae), kde spolu s nimi bujně raší i melouny, dýně a podobně. Pocházejí z jižní Asie a daří se jim v oblastech s dlouhým a teplým vegetačním obdobím. Každá rostlina vytváří úponky, které jí pomáhají šplhat a šířit se, čímž optimálně využívá prostor okolo sebe.
Co nejspíš nevíte o okurkách
Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou jejich listy tak široké a chlupaté? Věřte nebo ne, účinně tak podle webu GardeningChannel poskytují stín vyvíjejícím se plodům. To však samo o sobě zcela nestačí. Myslete i na to, že okurky jsou převážně vodnaté a vyžadují proto opravdu časté zalévání, aby byly baculaté a nezhořkly, jak píše web iReceptář.
Využití cibulových slupek
S blížícím se koncem sezóny se blíží i poslední příležitost, jak zvýšit výnosy okurek. A právě zde přicházejí ke slovu i skromné cibulové slupky. Jsou plné živin, zejména kvercetinu – antioxidantu, který zlepšuje zdraví rostlin – a představují tak doslova tajnou zbraň všech zahrádkářů, kteří to s přírodním hnojením myslí opravdu vážně.
Příprava nálevu z cibulových slupek
Příprava účinného výluhu z cibulových slupek je jednoduchá a úsporná. Začněte tím, že nasbíráte hrst cibulových slupek a vložíte je do velkého hrnce. Přidejte 10 litrů vody a směs přiveďte asi na pět minut k varu. Tímto procesem se ze slupek získají všechny prospěšné živiny. Nechte směs vychladnout a poté ji sceďte.
Pro použití zřeďte dva litry tohoto koncentrovaného odvaru v dalších 10 litrech vody. Tento roztok je pak připraven k přímé aplikaci k okurkám (hodí se jako zálivka, ve formě listového postřiku by této zelenině příliš mnoho živin předat nedokázal). Funguje navíc nejen jako běžné hnojivo, ale i jako řešení problému žloutnutí listů a hniloby kořenů.
Nutriční profil výluhu totiž pomáhá posílit celkovou vitalitu rostliny, zvyšuje její schopnost bránit se chorobám a rovněž jí také pomáhá účinněji vstřebávat živiny. A pokud to nestačí, postříkejte okurky ještě jedlou sodou, jak už Chalupáři-Zahrádkáři psali dříve.