Koncem léta a během počátku podzimu zahrádkáři standardně sklízí i česnek a cibuli. Tento proces není žádná věda. Avšak při skladování je potřeba myslet na celou řadu aspektů. Primárně je důležité obě plodiny důkladně vysušit, aby vydržely až několik měsíců, než je spotřebujete. Zde vám nabízíme velmi snadné tipy, které vám osvětlí řadu nejasností.
Skladování česneku
Až sklidíte česnek, tak jej v první řadě řádně usušte. Můžete ho pověsit jak na půdu, tak klidně i do místnosti, v které standardně pobýváte. K dokonalému usušení potřebuje plodina teplotu kolem 30 stupňů Celsia. Česnekové palice je potřeba pravidelně otáčet, aby byly vysušené rovnoměrně. Poté stonky česneku zkraťte a kořeny opalte ohněm, aby plodina nezačala opět klíčit. Skladovat česnek můžete následujícími způsoby:
- Spletený v copu a zavěšený na háčku v kuchyni, nebo sklepě: tradiční způsob, který používaly i naše babičky.
- Zavěšený v síťce: tento způsob je vhodný pro neustálý přísun vzduchu.
- Navoskovaný v plátěném pytli: jednotlivé česnekové hlavy jednoduše ponoříte do roztaveného vosku a pak umístíte do plátěných pytlů, které zavěsíte na háček.
- V lednici: česnekové palice uložíte zvlášť do zásuvky na zeleninu. V chladu vydrží velice dlouhou dobu bez poškození.
Skladování cibule
Sklizené cibule potřebují také stoprocentní usušení, aby neplesnivěly. Nejprve je rozmístěte při teplém a suchém počasí na zahradě vedle sebe a na slunci nechte prosychat 24 až 48 hodin, pozor však na případný déšť, či jiné nepřízně počasí. Za den až dva cibule pověste na sušák, nebo šňůru na půdu a plody dosušujte. V poslední fázi je potřeba zkrátit stonky cibulových hlav na 10 až 12 centimetrů. Svrchní tenké slupky sloupněte a plodiny vytřiďte podle toho, jak jsou celistvé. Poškozený povrch nečiní cibuli nepoužitelnou, jen bude potřeba ji zkonzumovat co nejdříve. Cibule skladujte v suchu a temnu, ideálně zavěšené v prostoru, nebo v dřevěné nádobě.