Zimní prořezávání ovocných stromů zařídí několikanásobnou budoucí úrodu. Není to těžké, stačí vědět, kde říznout

Řez ovocných dřevin je u většiny druhů nezbytný k tomu, aby i v příští roce dobře plodily a rostly. Některé lze prořezat i v zimě.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Pokud jste nestihli prořez ovocných stromů na podzim, můžete to ještě u řady druhů zachránit. Mnohé dřeviny je totiž možné prořezat i v zimě. Má to ovšem svá pravidla – prořezávat je možné jen některé druhy a rovněž je třeba dbát na tu správnou techniku.

Které stromy prořezávat v zimě

Na konci zimy se prořezávají ty druhy a odrůdy stromů, které plodí v létě, tedy především jabloně a hrušky. Peckoviny, tedy třešně nebo višně, neprořezávejte, protože tyto stromy plodí začátkem léta a nevhodnou dobou řezu byste se připravili o většinu úrody. Peckoviny se seřezávají nejlépe ihned po sběru plodů.

Kdy řezat stromy během zimy

Řez ovocných dřevin se provádí v únoru nebo začátkem března, tedy nejlépe ve chvíli, kdy pomine nebezpečí silných mrazů (v podhorských oblastech se proto doporučuje termín ještě o něco pozdější). Je třeba vybrat teplý den bez deště a rizika mrazů.

Proč je lepší prořezávat ovocné stromy v zimě iZdroj fotografie: Depositphotos

Prořezávání hrušní v zimě

Hrušeň vyžaduje pro dobrou plodnost nejlépe každoroční prořezávání. Z koruny mladých hrušní je třeba odstraňovat tyto typy výhonů:

  • suché a nemocné,
  • rostoucí vertikálně,
  • rostoucí do středu stromu,
  • rostoucí v ostrém úhlu k hlavní větvi.

Boční výhony je pak vhodné vždy zkrátit asi o 1/3, hlavní větev se pak zkracuje asi 30 cm nad posledním výhonem. Z korun starších stromů je pak zapotřebí odstranit především polámané a kolmo rostoucí výhony a samozřejmě ty, vyrůstající v příliš ostrém úhlu.

Proč je lepší prořezávat ovocné stromy v zimě iZdroj fotografie: Depositphotos

Prořezávání jabloní v zimě

Jabloně je možné podle potřeby prořezávat i několikrát ročně . V létě musí pryč plané výhony, tzv. vlci. V zimě se pak ořezávají především neplodné a nepotřebné výhony, které strom zbytečně oslabují. A jak při řezu postupovat?

  • Odstraňte všechny suché a polámané výhony,
  • zbavte se větví se známkami onemocnění,
  • odstraňte všechny výhonky rostoucí v ostrém úhlu.

U mladých stromků se také doporučuje zkrácení všech výhonů asi o třetinu. V dalších letech je vhodné nechat na jednoletých výhoncích přírůst asi 4 očka. Poslední z pupenů na větvi přitom musí tvořit list. Listový pupen lze snadno odlišit od květního, protože je špičatý a méně pokrytý jemnými „mechovými“ chloupky.

Proč je lepší prořezávat ovocné stromy v zimě iZdroj fotografie: Depositphotos

Jaké keře stříhat na konci zimy

Ovšem zastřihnout lze i další užitkové dřeviny. Jde především o rybíz, angrešt, maliník, rakytník a všechny druhy lísky. Na rybízu je vhodné ponechat 5 až 10 silných výhonů různého stáří. U malin výhony zkraťte asi o 1/3 délky. U odrůd plodících na podzim pak ostříhejte výhony nad posledním pupenem plodícím v předchozím roce. A řezat se vyplatí i mladé angrešty. U nich můžete v této době dobře tvarovat korunu stromu nebo keře.

Jaké zahradnické práce provádíte v tomto období vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
109 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články