Rybízu se bude dařit jedna báseň, stačí ho na jaře prořezat a úspěch je zaručen

Pokud si chcete pojistit budoucí velkou úrodu rybízu, musíte se o stromky a keře postarat právě teď. Zapotřebí je správný řez.

Plody červeného rybízu i Zdroj fotografie: Pixabay
                   

Při prořezávání rybízu je rozhodující načasování. Nejvhodnější dobou je druhá polovina srpna až začátek září, kdy se zastaví růst větví. V tomto období se rostliny připravují na klidový režim, což je ideální příležitost ke tvarování a omlazení keřů. Pokud to ovšem nestihnete (jako letos já), můžete podle webu Zahradnictví-Spomyšl vše dohnat ještě teď na jaře.

Černý rybíz – prořez

Černý rybíz plodí především na mladších větvích. Při prořezávání keřů se proto zaměřte na odstraňování starých a neproduktivních větví. Ty často klesly k zemi a po sklizni se přirozeně nezvedly. Odstranění těchto starších větví stimuluje růst nových, produktivních výhonů, na kterých se bude rodit většina plodů. „Kromě toho je odstranění starých větví nezbytné, protože se v nich často mohou vyskytovat škůdci a choroby, jež ohrožují celý keř,“ dodává zahradnice Klára S. z Uherského Hradiště.

Dubnový pomocník pro rybíz: Po rybí moučce bude úroda vydatnější

Červený rybíz – prořez

Červený rybíz naopak vytváří většinu plodů na zralých větvích. Při prořezávání těchto keřů je cílem udržet rovnováhu větví různého stáří. Začněte odstraněním odumřelých nebo nemocných větví, jakož i větví bez listů nebo těch příliš ohnutých či polámaných.

Zaměřte se především na prořezávání jednoletých větví ze středu keře. Ideální počet, který je třeba zachovat, je obvykle kolem 3 až 4 na keř. Tento selektivní řez podle webu iReceptář podporuje cirkulaci vzduchu, což pomáhá předcházet houbovým chorobám, jako je například padlí. Rozhodně ho tedy nesmíte zanedbat.

Prořezávání rybízu po sklizni: V příští sezóně bude rodit 2krát více iZdroj fotografie: Depositphotos
Pojistěte si úrodu lahodných plodů rybízu už teď. Pokud si osvojíte správnou techniku řezu, pak máte napůl vyhráno

Další tipy pro všechny druhy

Odstraňte všechny větve, které jsou na keři déle než 6 let, protože mají tendenci ztrácet produktivitu a rovněž zkraťte malé a příliš hustě rostoucí výhony, abyste snížili konkurenci o živiny a sluneční světlo. A samozřejmě také ořežte všechny větve, které brání cirkulaci vzduchu nebo vedou k přehuštění keře, protože to může podporovat šíření chorob. A nezapomeňte své dřeviny také správně pohnojit. Použít lze například rybí moučku, která slouží jako perfektní zdroj živin. Chalupáři-Zahrádkáři také doporučují hnůj.

Ukázka, proč a jak prořezávat keře rybízu a angreštu – učte se od odborníků

Kdy prořezáváte ovocné dřeviny na své zahradě vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
78 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články