Pokud si pěstujete své vlastní brambory, určitě chcete, aby byly před sklizní co největší a plné prospěšných látek. Ne vždy však k tomu stačí jen obyčejný postup pěstování. Proto doporučujeme si osvojit zajímavý způsob péče o brambory, díky němuž vám budou letos sousedé vaši úrodu rozhodně závidět. Potěší vás navíc i snadná a „čistá“ sklizeň, která se obejde bez poškození hlíz.
Proč seřezávat vršky brambor
Pokud si myslíte, že stačí počkat, až bramborová nať zežloutne, pak se mýlíte. Jestliže chcete znásobit svou úrodu, musíte předtím bramborám trochu pomoci. Jednoduše je trochu uveďte do stresu, aby byly nuceny „postarat se o zachování rodu.“ Postup je vcelku jednoduchý – bude vám stačit jen ostrá kosa nebo třeba nůžky.
Záleží samozřejmě na tom, jak velké pole s bramborami máte. Musíte totiž seřezat veškerou nať brambor asi na výšku 10 až 15 centimetrů. Tím brambory trochu vystresujete a ony se budou snažit co nejrychleji zvětšit hlízy pod zemí a připravit se tak na příští náročný rok. Ano, tak jednoduché to je. V bramborách se zvýší množství škrobu, ale i dalších cenných látek, a to především antioxidantů – jedná se zejména o karotenoidy a flavonoidy.
Kdy seřezávat nať
Celé toto ošetření je nutné rozdělit do dvou fází: přibližně dva až tři týdny před plánovanou sklizní proveďte první ořezání listů. Tehdy vám na záhonku zbydou jenom natě, ale ty by na něm rozhodně neměly zůstat – týden před sklizní je tak třeba odstranit i je. Půjde to skoro samo. Se sklizní je poté možné začít kdykoli po této době. Myslete jen na to, že středně rané a středně pozdní odrůdy brambor mají výrazně jiné vegetační období než jiné typy.
Nať z brambor nevyhazujte
A co si poté s tím materiálem počít? Pokud není bramborová nať silně napadená škůdci nebo chorobami, pak je vhodné ji nasušit a použít jako mulč nebo zelené hnojivo pro jiné plodiny v zahradě. Obsahuje totiž mnoho cenných látek, které vám při pěstování zeleniny na zahradě mohou ještě značně prospět. Nemocné stonky a listy však rozhodně spalte – nepatří ani na kompost. Mohly by totiž rozšířit různé patogeny po celé zahradě.
Jakému způsobu pěstování a sklízení brambor dáváte přednost vy?