Skladujte ovoce tak, aby vydrželo až do jara. Tyto tipy vám to usnadní

Určitě jste na podzim sklidili spoustu ovoce a co jste nezavařili nebo nerozdali, to musíte uskladnit. Jenže to není jen tak. Vašemu ovoci hrozí různé choroby nebo i předčasné uhnití. Jak tedy ovoce skladovat správně, aby vydrželo až do příští sezóny?

Správná teplota je věda

Ovoce je vhodné dávat do dřevěných bedýnek nebo přepravek z umělé hmoty naskládaných na sebe a před uskladněním se vyplatí dokonalé vytřídění poškozených plodů. Ideální skladovací teplota u jablek je 1 až 5 °C, u hrušek 1 až 4 °C. Teploty vyšší než 6 stupňů jsou již rizikové, jelikož podporují hnilobné procesy a předčasné dozrávání. Pokud nemůžeme ve skladovacích prostorech dodržet teplotu do 5 °C a neudržuje se ani odpovídající vlhkost vzduchu, mají plody sklon ke scvrkávání. Vyplatí se tedy zakrýt bedýnky či přepravky s ovocem fólií. Už při samotné sklizni je ale dobré pamatovat na několik zásad. Ovoce češeme ručně a už při sběru ihned vytřídíme napadené nebo potlučené plody. Na skladování vybíráme jen skutečně zdravé a nepoškozené kusy.

Zastavte problémy již na počátku

Jednotlivé odrůdy je nutné skladovat odděleně a je dobré pamatovat i na to, že ovoce by se nemělo skladovat společně s cibulí či česnekem, jelikož velmi snadno přejímá cizí pachy. Ovoce uložíme do chladné a temné místnosti. Teplota se nejlépe reguluje pravidelným větráním, které také oddaluje hnití. Během doby skladování pravidelně kontrolujeme jednotlivé plody a hledáme známky počínající hniloby nebo různých chorob. Jakmile něco objevíte, je nutné napadené ovoce roztřídit, aby se nákaza nešířila dál.

Úspěch skladování velmi závisí také na typu odrůdy. Ne všechny jsou k dlouhodobému skladování vhodné. Velmi dobře se pro delší skladování osvědčují odrůdy Topaz, Melrose, Selena, Rubinola, Idared, Spartan. Tyto odrůdy dobře odolávají hnití i chorobám a většinou jsou ztráty těchto plodů minimální.