Sklízení rakytníku může být pěkná otrava. Jeho léčivé účinky za to ale stojí

Zdroj fotografie: Freepik.com

Rakytník určitě znáte jako součást řady přípravků na podporu imunity. Není divu, toto ovoce v sobě skrývá vitaminy, karoten, třísloviny i stopové prvky a našemu zdraví mimořádně prospívá. S jeho sklizní je to ale dost náročné, to vám potvrdí každý pěstitel. Jak na to? A na co všechno jeho plody můžeme použít?

Bez píchanců to nepůjde

Zatímco pěstování rakytníku komplikované není, u sklizně se můžete pořádně zapotit. Rostlina má drobné plody s kratičkými stopkami, které hustě obrůstají větvičky s trny. Je tedy jasné, že k plodům se člověk hned tak nedostane. Česáčky ani hřebeny se u rakytníku neosvědčují a stříhání celých větviček k otrhávání doma oslabuje keř a zmenšuje příští sklizeň. Tyto postupy tedy nelze doporučit. Někdy se uvádí, že je dobré sklízet plody přemrzlé, a sice setřásáním do nádob. U nás ale nepanují tak velké mrazy a drobné plody rakytníku zůstávají díky vysokému obsahu olejů měkké i v zimním období. Jediné, co vám můžeme spolehlivě poradit, je vyzbrojit se trpělivostí, počítat s rukama obarvenýma oranžovou šťávou a zvyknout si na občasný píchanec od trnů. Sklizeň za to ale stojí. Málokteré jiné plody vám mohou tak prospět.

Bojovník proti nemocem

Kromě zmíněného vitamínu C obsahují jeho plody i vitaminy A, E a K1, organické kyseliny a stopové prvky. Díky tomu podporuje imunitu a pomáhá při rekonvalescenci. Na zimu tedy nenajdete lepšího pomocníka, který vás ochrání před nachlazením i chřipkou. Výborným způsobem, jak rakytník využívat, je vyrobit si rakytníkový med. Sušené rozemleté plody smícháme se včelím medem a užíváme po lžičkách. Takovým medem lze třeba sladit i čaj nebo jiné dobroty. Rakytník je velice oblíbený i u dětí. Můžete z něj vyrobit chutný sladký sirup, který děti budou konzumovat zcela dobrovolně. Stačí vylisovat šťávu a krátce ji provařit s cukrem. Vzniklý sirup sladujeme v lahvích na tmavém a chladném místě.