Už žádné hořké okurky. Vše zařídí technika zalévání, zálivka však musí být vydatná

Aby byla letos vaše úroda okurek co největší, pak si ji jednoduše pojistěte vhodnou zálivkou. Stačí jen dodržovat správné množství.

Správné letní zalévání okurek potřebuje na metr čtvereční 5 litrů vody i Zdroj fotografie: Freepik
                   

Okurky jsou oblíbenou a osvěžující zeleninou, a to zejména v horkých letních měsících. A není divu – skládají se totiž přibližně z 95 % z vody, což mimo jiné znamená i to, že je voda pro jejich růst a vývoj životně důležitá. Bez dostatečné zálivky mohou okurky zhořknout, nebo dokonce shodit listy a květy. Je však důležité si uvědomit, že nadměrné zalévání může mít na rostliny také negativní dopad. A jak tedy najít tu správnou míru?

Jak na správnou zálivku okurek

Za příznivého počasí lze okurky zalévat jak ke kořenům, tak i na listy. Zalévání listů by se mělo provádět ráno kolem deváté hodiny, aby vláha vydržela po celý den. Zásadní je však vyhnout se tomuto typu zálivky za horkého počasí, protože rostliny se mohou spálit od slunce. Při zalévání ke kořenům by měla být půda kolem rostlin okurek navlhčena v okruhu 15 cm a do hloubky asi 15 až 20 cm. Je však důležité zajistit, aby zemina v bezprostředním okolí stonku zůstala spíše sušší, což pomůže předcházet jeho hnilobě.

Zalévání by také mělo probíhat mírným proudem vody, aniž by se povrch půdy zhutňoval. Ideální je zalévat rostliny ráno nebo večer. Běžně používanou metodou zavlažování okurek je také kapková závlaha. K tomuto účelu lze znovu použít obyčejné plastové láhve. Stačí odříznout jejich dno, udělat po stranách několik otvorů a zahrabat je do půdy mezi řádky okurek. Pro tento typ zavlažování by se měla používat teplá voda o teplotě 25 až 28 °C. To umožní odpaření přebytečné vlhkosti a zároveň nasměruje zbývající vodu k okurkám.

Správné letní zalévání okurek potřebuje na metr čtvereční 5 litrů vody iZdroj fotografie: Freepik

Na co si dát pozor

Studená voda může způsobit opadávání květů, proto je lepší se jejímu použití vyhnout. Před začátkem kvetení by se měly okurky zalévat dvakrát týdně, a to 4 až 5 litry vody na metr čtvereční (s přihlédnutím k aktuálním srážkám). Ve fázi růstu se pak doporučuje zalévat přibližně jednou za pět dní. A po objevení květů a až do sklizně je vhodné zalévat okurky třikrát týdně a poskytovat jim přibližně 8 až 12 litrů vody na metr čtvereční.

Od poloviny srpna až do konce sezóny by se měla zálivka snížit na frekvenci jednou za deset dní a poskytnout okurkám 7 až 8 litrů vody na metr čtvereční (opět s přihlédnutím k aktuálním podnebním podmínkám). Za chladného nebo zataženého počasí je však důležité zálivku snížit, protože rostliny okurek za takových podmínek přijímají méně vláhy a nadměrná vlhkost v půdě by mohla vést k rozvoji houbových chorob.

Správné letní zalévání okurek potřebuje na metr čtvereční 5 litrů vody iZdroj fotografie: Depositphotos

Jak zalévat okurky ve skleníku

Ve skleníkových podmínkách, kde je teplota vzduchu vyšší než venku, vyžadují okurky častější zálivku. Před květem, za slunečných dnů, by se mělo zalévat jednou denně, a to 3 až 5 litry vody na metr čtvereční. Po objevení květů a v době sklizně je pak vhodné rostliny zalévat jednou za 2 až 3 dny, a to 14 až 20 litry vody na metr čtvereční. Od poloviny léta do konce sezóny pak obvykle stačí zalévat jednou za 7 až 14 dní, přičemž byste měli na jednu zálivku použít 10 až 14 litrů vody na metr čtvereční.

S klesající teplotou ve skleníku je pak samozřejmě třeba zalévání přiměřeně snížit. Během horkého počasí je vhodné zalévat okurky denně ráno nebo večer, případně zvážit použití kapkové závlahy. Kromě toho je důležité kypřit půdu, aby kořenový systém dostával dostatek kyslíku. A nakonec také nezapomeňte okurky pravidelně sklízet (alespoň jednou za dva dny). Tím podpoříte průběžnou produkci a zabráníte přezrávání plodů, které může mít negativní vliv na celkový zdravotní stav rostliny. Do zálivky můžete přimíchat i dřevěný popel.

Jaké je vaše schéma pro zalévání okurek?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
131 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články