Česnek patří mezi nejoblíbenější dochucovadla v české kuchyni. Vyniká svou typickou vůní a lahodnou chutí. Už naše babičky si ho vážily pro jeho nedocenitelné působení na lidské zdraví. Působí totiž jako silné přírodní antibiotikum a snižuje krevní tlak. Čerstvě prolisovaný česnek dokáže skvěle dochutit špenát, bramboračku s houbami nebo kuskusový salát. Pokud přidáte paličku česneku na pekáč k pečínce, zakusíte nový gurmánský zážitek, jakým je česnek pečený ve šťávě z masa.
Jak správné skladování
Bohužel se často stává, že se česnek rychle zkazí. A nezáleží ani moc na tom, jestli jsme ho umístili do chladna, nebo zůstal na teplém místě. Rychle vysychá a podléhá plísním. Česnek zakoupený v supermarketu podléhá zkáze ještě rychleji než vlastnoručně vypěstovaný na zahrádce. Existuje ovšem jeden způsob skladování česneku, který zajistí jeho dlouhou životnost.
Budete k tomu potřebovat
- Velké skleněné nádoby
- Lékařskou gázu nebo vatu
Nejprve si musíme připravit sklenice. Sklenice je třeba důkladně umýt převařenou vodou, aby se v nich nevyskytovaly žádné bakterie, které by pak přispěly ke kažení česneku. Sklenice nechte dobře vyschnout. Voda by mohla způsobit plesnivění. Palicemi česneku naplňte celou sklenici. Dobře je upěchujte. Pod hrdlem sklenice si nechte trochu volného prostoru, který zaplníte smotanou gázou. Sklenice poté nezavírejte víčkem ani je ničím dalším nezakrývejte.
Stálá teplota
Dbejte na to, abyste sklenice s česnekem uskladnili do místnosti, ve které je stálá teplota. Může to být klidně kuchyně, ve které je po celý rok poměrně teplo. Česnek skladovaný tímto způsobem nesmí být vystaven chladu ani mrazu, jinak se začne okamžitě kazit. Zapomeňte proto na sklep, spíž nebo chladničku. Česnek spotřebovávejte tím způsobem, že nejdříve zpracujete jednu sklenici a až pak přejdete k další. Díky této technice vám vydrží čerstvý a chutný po celý rok.