Velké palice česneku o velikosti pěsti si žádají správnou výživu. Nakrmte je v červnu správně

                   

Česnek z obchodu nebývá zrovna nejlepší kvality. Jak si tedy doma vypěstovat ten nejchutnější a nejvoňavější česnek? Málokdo ví, že česnek kuchyňský (Allium sativum), nazývaný rovněž česnek setý, potřebuje na počátku sezóny zejména dobře nastartovat. A to mimo jiné i proto, že koření poměrně mělce, a tak se nedokáže dostat k živinám uloženým hlouběji v půdě. Jak tedy zajistit, aby jich měl dostatek?

Hnojení hnojem zvládnete i na počátku léta

Svědčí mu zejména přírodní hnojiva, jako je kupříkladu čerstvý nebo granulovaný hnůj, kompost apod. Nezpracovaným mírně rozloženým hnojem je vhodné hnojit už na podzim, kdy se jednoduše rozhodí na budoucí česnekový záhon. Pokud to však nestihnete, nic se neděje. Vezměte dvě velké hrsti granulovaného hnoje a rozmíchejte je ve třech litrech vody. Směs nechte přes noc odstát a poté ji ještě jednou promíchejte a přeceďte.

iZdroj fotografie: Depositphotos

Nakonec směs nařeďte v poměru 1:5 a použijte ji jako zálivku pro česnek. Měli byste to stihnout nejpozději do poloviny června, poté už bude na to nejlepší nastartování pozdě. Vsadit však můžete i na organická hnojiva, učená původně pro rajčata, okurky nebo třeba bylinky. Česnek v tomto ohledu opravdu není nijak náročný.

Dodejte česneku dostatek živin prostřednictvím hnojení na listy

Aplikace hnoje však dodá této oblíbené cibulovině živiny nanejvýš na tři až pět týdnů. Poté budete muset přikročit k další péči. V poslední době jsou velmi oblíbená zejména listová hnojiva, určená přímo na cibulovitou zeleninu. Aplikují se prostřednictvím rozprašovače, a to vždy navečer. Jinak by mohlo dojít k poškození listů (kapky hnojiva smíchané s vodou totiž na listech působí úplně stejně jako lupa).

iZdroj fotografie: Depositphotos

Měsíc před sklizní již česnek samozřejmě nehnojte a omezte i jeho zálivku. Jako odměnu za tuto péči získáte velké množství obřích palic doslova nabitých vitamíny, a to v čele s vitamíny A, B a C, ale samozřejmě také se selenem, vápníkem a jódem či flavonoidy a stále více ceněnými lektiny. Právě jim česnek vděčí za své unikátní chuťové vlastnosti i jedinečné aroma. Po všech stránkách dokonalé hnojení má na jejich koncentraci rozhodující vliv.

Diskuze Vstoupit do diskuze
64 lidí právě čte
Autor článku

Věra Myslíková

Vyrůstala jsem v JZD, studovala botaniku a po revoluci jsem si otevřela malé rodinné květinářství. Ze zahradničení se stalo mé celoživotní hobby, o své zkušenosti se ráda podělím se čtenáři.

Zobrazit další články