Používejte syrovátku na rajčata a budete mít dvakrát větší úrodu. Přírodní všelék akceleruje šťavnatost a velikost plodů

Hnojení zeleniny nemusí být drahé, když víte, jak si vyrobit domácí hnojivo. Přírodní prostředek ze syrovátky si můžete připravit i vy.

Zdroj fotografie: Depositphotos

Lidé se v průběhu života snaží vymyslet, jak ušetřit. Pěstují si vlastní zeleninu nebo pečou domácí pečivo. S pěstováním zeleniny jsou spojené náklady, které se týkají primárně údržby. Například rajčata a okurky lze přihnojit. Hnojením získáte až dvakrát větší úrodu. Toto přírodní hnojivo si můžete udělat doma, a navíc na něj budete potřebovat jen pár surovin.

Preventivní opatření proti chorobám

Používání umělých hnojiv, které je potřeba koupit, se nejvíce hodí při těžších formách onemocnění rostliny. Pro preventivní opatření můžete použít hnojivo domácí, jež se vytváří ze syrovátky. S použitím takového hnojiva lze překonat většinu neškodných chorob. Jestliže je rostlina napadena houbovými a bakteriálními chorobami, plísní nebo jinou škodlivou formou, mělo by se používat umělé hnojivo, které je více účinné.

Zdroj fotografie: Pixabay

Postup na domácí syrovátku

Jejím obsahem je laktóza, která chrání před škůdci. Na listech vytváří tenkou vrstvu. Ta zastavuje růst patogenních hub. Aminokyseliny spolu s dusíkem, fosforem a draslíkem se podílejí na růstu zelené hmoty rostlin. Minerály a vitamíny zvyšují výnosy, živí rostliny živinami a podporují lepší růst. Syrovátku můžete získat z kysaného mléčného výrobku, jenž nebyl tepelně zpracován. Neměl by obsahovat škroby, cukry ani stabilizátory.

Zdroj fotografie: Pixabay

Kefír nechte zrát do takové kyselosti, až se začne syrovátka sama oddělovat od sražené bílkoviny. Do plastového cedníku vložte například 6 vrstev gázy nebo plenu. Přes plenu / gázu budete kefír cedit. Většinou je potřeba nechat ho překapávat celou noc. Čím déle bude proces probíhat v pokojové teplotě, tím více se pomnoží další kultury. To, co odkape do mísy pod cedníkem, je syrovátka.

Ošetření a přihnojení rostlin syrovátkou

Syrovátka lze na rostliny používat denně, a navíc je pro rostliny prospěšná. Nejčastěji se používá na rajčata a okurky. Nalijte ji do rozprašovače s vodou v poměru 1 : 1 a nastříkejte ji na rajčata a okurky. Na konci června můžete do tohoto roztoku přidat pár kapek jódu. Tím snížíte možnost napadení rajčat plísní fytoforou. Tato plíseň napadá okurky, rajčata, brambory a lilky nejčastěji uprostřed nebo na konci léta.

Zdroj fotografie: Pixabay

Pokud chcete zeleninu přihnojit, připravte si roztok, kterým poté zalijete rajčata a okurky přímo ke kořenům. Do velké nádoby dejte 12 litrů vody a přidejte 2 litry syrovátky. Ke kořenům nalijte vždy 1 litr takto připravené směsi. Tento přípravek by měl podpořit růst, chránit rostlinu před napadením a také až 2krát zvýšit výnos plodů.