Vymodlenou úrodu paprik zařídí hnojivo z posekané trávy

Pokud chcete mít letos velké a sladké papriky, pak si jejich úrodu pojistěte šikovným trikem. Skvěle vám poslouží posekaná tráva.

Velká úroda paprik je na dosah, zařídí ji zálivka z mléka i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Papriky jsou plodinou, které se daří v teplých podmínkách. Výkyvy nočních teplot však mohou bránit jejich růstu a vývoji – a to i během tropického léta. A jak si s tím tedy poradit? Pomůže jim pořádný booster těch správných živin. Jeho zdrojem může být docela obyčejná posekaná tráva.

Jak správně hnojit papriky

Pro přípravu hnojiva nasbírejte čerstvě posekanou trávu a vložte ji do velkého pytle. V horní části vytvořte perforaci a nechte jej na stinném místě 3 až 5 dní fermentovat. Poté naplňte zkvašenou travní hmotou kbelík (asi do jedné třetiny), doplňte jej vodou a důkladně promíchejte. Nyní máte hotovo a můžete začít hnojit. Doporučená dávka je 700 ml na rostlinu. Tento postup hnojení opakujte po dvou týdnech. Mezi těmito aplikacemi můžete také přidat suchý dřevěný popel (nasypte malou hrst kolem rostlin a poté je zalijte).

Papriky také lze hnojit zbylou posekanou trávou. Stačí ji okolo nich rozložit jako šikovný mulč (bude zadržovat vodu a bránit růstu plevelů) – ale pozor, nikdy ji nesmíte navrstvit až ke stonkům, papriky by poté mohly začít uhnívat. Použitím travního mulče aktivujete půdní mikroflóru a dodáte paprikám všechny potřebné živiny.

Zdroj fotografie: Depositphotos iZdroj fotografie: Depositphotos

Pomůže i staré pečivo

Dalším účinným hnojivem pro papriky je chlebový nálev. Pro jeho přípravu naplňte kbelík do jedné třetiny zbytky chleba, přidejte vodu a nechte ho 2 až 3 dny stát ve skleníku. Poté nálev důkladně promíchejte, zřeďte jej vodou v poměru 1:10 a použijte jako zálivku. Když se tento roztok přidá do půdy při zalévání, slouží jako zdroj živin pro bakterie a houby v půdě, což výrazně zlepšuje její strukturu – a samozřejmě také skvěle vyživuje papriky.

Proč dávat přednost přírodním hnojivům

Používání travního hnojiva a chlebového nálevu jako hnojiva má několik výhod. Za prvé jsou organickou a ekologickou alternativou k chemickým hnojivům a podporují udržitelné zahradnické postupy. Za druhé jsou tato domácí hnojiva cenově výhodná a snadno dostupná, protože využívají materiály, které se často nacházejí v každé domácnosti. A konečně přispívají k celkovému zdraví a vitalitě rostlin paprik, což vede k vyšším výnosům i lepší chuti.

Bez hořčíku, dusíku a draslíku bude úroda paprik minimální iZdroj fotografie: Freepik

Co byste ještě měli vědět

Toto hnojivo miluje především paprika setá (Capsicum annuum), někdy zvaná podle jiného názvosloví též paprika roční – tedy klasická plodová zelenina, používaná třeba do salátů a dalších letních pokrmů. Ovšem hodit se může i pro chilli papričky – jako je například paprika křovitá (Capsicum frutescens) nebo paprika čínská (Capsicum chinense).

Myslete také na to, že základem používání těchto hnojiv je střídmost. Jejich nadměrná aplikace totiž může vést k nerovnováze živin nebo nadměrnému vegetativnímu růstu, což obvykle mívá velmi negativní dopad na vývoj plodů. A s výživou vám mohou pomoci i levné jáhly.

Jak o své papriky na záhonku či ve skleníku pečujete vy?

Zdroj: Gardener
Diskuze Vstoupit do diskuze
112 lidí právě čte
Autor článku

Marcela Libušná

Jako bývalá majitelka prosperujícího zahradnictví a bývalého zemědělského podniku, přináším na náš web unikátní kombinaci praxe a teorie. Mé bohaté znalosti transformují zahrady našich čtenářů do oáz plných života a krásy.

Zobrazit další články